11-08-13

Dadels

Ik kocht een zakje dadels bij Carrefour. In solden ;-) : 1,35€ ipv 2,69€. Goeie dadels, niet van dat kleverige spul dat dicht opeengeperst in een schaaltje ligt en waarvan je tanden luid NEE roepen, als je er nog maar naar kijkt. Nee, veel betere. Lichter van kleur doordat ze niet onder de kleverige stroop zitten en ze hangen nog aan hun steeltjes. Dadels die ik zo kan eten zonder iets erbij. Die andere krijg ik alleen binnen als ze gepaard gaan met een flink stuk kaas om de smaak te verzachten.

Plots schoot me te binnen dat ik ooit eens iets kocht dat op abrikozen leek, wat het bij nader inzien - of liever proeven - niet bleek te zijn. En dat ik me toen had afgevraagd of het geen dadels waren geweest maar dat ik dat eigenlijk nooit had opgezocht. Dus tikte ik in Google "verse dadels" in.

Ik vond inderdaad dit:

verse-dadels.jpg

maar ook dit:

gtin8710400514008_2d1 (200x200_JPG).jpg

Tja, als dat verse dadels zijn, dan zijn dit verse pruimen, toch?

th_gedroogde_pruimen.jpg

Is dat nu uit pure onwetendheid of zou het zijn omdat het woord "vers" nu eenmaal beter verkoopt?

02:53 Gepost door Schaduw Zijde in Eten en drinken, Grappig, Taal | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

28-11-12

Wat ruik ik daar?

In mijn allereerste Randkrantcolumn had ik het over geur. Over hoe onze steden en onze leefomgeving in het algemeen trouwens hoe langer hoe "geurlozer" worden. Ben ik een boek aan het lezen en kom ik deze passage tegen:

4b264418174a33.60497912.jpgRindisbacher stelt dat onze neiging om sterk geurende zaken  te vermijden tweehonderd jaar geleden is begonnen, met een algemene trend in de richting van meer netheid en organisatie. "Nu vinden we sterk geurende plaatsen achterlijk en minderwaardig", zegt hij. het is niet verbazingwekkend dat maar weinig mensen pleiten vor de terugkeer van stank. En zo blijven we ons dus grotendeels onbewust van geur in het dagelijks leven; dit betekent dat we niet de moeite nemen om erover te praten, wat weer betekent dat we er geen taal voor verwerven, waardoor we ons vermogen om erover te praten kwijtraken en geur nog verder van ons af komt te staan. Dit leidt ertoe dat we nog meer ons best gaan doen om dit zintuig te onderdrukken.

Maar wie weet, misschien kan het proces ook andersom werken. Als we meer over geur gaan praten, gaan we het misschien wel meer waarderen, zodat we er wat minder moeilijk over gaan doen. En als we daarna dan nog eens naar andere vormen van rommel gaan kijken, zou dat misschien helpen om onze toenemende geobsedeerdheid met orde en netheid een beetje los te laten.

Daar kan ik me alleen maar volmondig bij aansluiten! En om het onderwerp bij deze op tafel te smijten een paar vraagjes aan jullie.

 • Wat is jouw sterkste herinnering aan een geur
 • Welke geur(en) herinner(t)(en) je aan je kinderjaren
 • Wat is je lievelingsgeur?
 • Wat is het goorste dat je ooit geroken hebt?

Ik zal zelf het goeie voorbeeld geven ;-)

 • Een van mijn sterkste herinneringen aan een geur is de geur van tomatenplanten. Vele jaren geleden tijdens een bezoekje aan het Duitse eiland Hiddensee rook ik plots die geur en meteen voelde ik me teruggecatapulteerd naar ons volkstuintje uit mijn vroege jeugd
 • daarmee heb ik dan ook al de tweede vraag beantwoord. maar er zijn er nog meer: de geur van Vicks vaporub bijvoorbeeld, waarmee ik altijd werd ingesmeerd als ik verkouden was. Of de geur van versgebakken koekjes in de keuken.
 • te veel om op te noemen: de geur van versgemaaid gras, bloemengeuren (rozen, fresias, meiklokjes, hyacynthen...), hoe het buiten ruikt in de zomer als het pas geregend heeft, de geur van een korenveld in de nacht, buiten gedroogde was, de geur van de lente, hoe je huid ruikt als je lekker lang in de zon gezeten hebt, zeelucht,...
 • het allergoorste dat ik ooit geroken heb, is de geur waarover ik het in die Randkrantcolumn oa had: de vreselijke geur als er een vrachtwagen passerde die op weg was naar " het rotte benenfabriek".  In dat bedrijf, PB Gelatins, werden beenderen verwerkt. Die geur van rot vlees, bwaakes, dat is nog altijd echt het aller-, allergoorste wat ik ken...

16:09 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht, Voor de leut, Vragen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-12

Wat uur is 't?

Ik stap daarjuist van de bus en begin richting thuis te wandelen. Passeert er mij een meneer die iets mompelt. Ik wist niet goed of het tegen mij was en ik kon er ook niks van verstaan. Maar hij herhaalde zijn vraag nog eens wat luider en duidelijker: wat uur is 't? Ik pak mijn gsm en zeg hem dat het negen uur en twee is. 's Morgens?, vraagt hij. Oink???

Er zijn zo van die momenten die in tekenfilms beter overkomen. In een tekenfilm zou je mijn wenkbrauwen boven mijn hoofd hebben zien stijgen en er zouden een zwerm vraagtekens rond mijn hoofd gevlogen hebben. Ik kon het alleszins bijna voelen :-D

Bon, ik heb de meneer bevestigd dat het avond was. En hij bedankte me en mompelde nog iets van de hele dag geslapen. Komt dat tegen :-D

Pas op, ik kan dat nog wel begrijpen. Ik moet toegeven dat ik, met mijn dagnachtritmeproblemen, in de donkere dagen voor kerstmis ook van die dagen heb dat ik geen daglicht zie, letterlijk, hé. En als ik dan heel suf ben, zou ik inderdaad al wel eens durven twijfelen. Maar normaal weet ik dan toch met een blik op mijn wekker wel hoe laat het is.

't Is onder andere daarom dat ik me, eerlijk gezegd, afvraag of die man thuis de hele dag geslapen heeft, of ergens anders. 't Is dat ik overlaatst nog een gesprekje had op de bus met een ex-militair en -vakbondsafgevaardigde, die me wist te vertellen dat hij een tijdje geleden in slaap was gevallen terwijl hij op de bus zat te wachten. Hij zei dat hij in het leger geleerd had hoe je je moet zetten om de kou te verdragen en hij had zich zo gezet en was dus in slaap gesukkeld. Met zijn zatte botten. Dat zei hij er niet bij, maar ik heb hem nog al wel eens aan de bushalte ontmoet en het aroma kwam me tegemoet, zullen we maar zeggen.

Hij is toen wakker geworden, toen de bus net achter het hoekje verdween. De laatste bus ;-) Hij is toen, via binnenwegjes, te voet helemaal van Vilvoorde naar Eppegem gestapt. En is onderweg zelfs nog ergens in een beek gesukkeld, wist hij me nog te vertellen. Je zou bijna geloven dat hij er nog fier op was ook ;-)

Enfin, zolang het plezante zatlappen zijn, kan ik er wel tegen. Maar het is en blijft wel een mensensoort waar ik weinig mee op heb, eerlijk gezegd. Heb er in mijn jeugd, gelukkig op afstand, zo een paar meegemaakt en het is geen prettig zicht, geloof me.

21:46 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Grappig | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-10

Easter egg

 1. Surf naar http://maps.google.be
 2. Klik op 'Routebeschrijving'
 3. Vul bij A japan in
 4. Vul bij B China in
 5. Klik op 'Routebschrijving'
 6. Bekijk route informatie 'nummer 43' in de lijst.

22:10 Gepost door Schaduw Zijde in Digitale wereld, Grappig | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-08-10

Burgeroorlog?

In de wachtzaal van het ziekenhuis was ik getuige van een - voor mij - grappig gesprek tussen 2 Congolese inwijkelingen en hun Vlaamse vriend. De Congolezen maakten zich namelijk zorgen. Want ze hadden gehoord dat ons land zou gesplitst worden en volgens hen zou dat gepaard gaan met een burgeroorlog. De Vlaming probeerde - in perfect Frans - uit te leggen dat dat hoogst onwaarschijnlijk was, dat dat hier zo niet gaat en dat we hier onder de neus van de Europese gemeenschap zitten en dat niemand het in zijn hoofd zou halen, enz. Ik moet zeggen, de Congolezen leken niet helemaal overtuigd, maar ja, die hebben natuurlijk andere ervaringen dan wij hier.

Vervolgens stelden ze zich de vraag wat er dan van hen moest worden. Moesten zij dan ook ofwel Vlaming ofwel Waal worden? Ha ja, zei de Vlaming en aangezien jullie in Vilvoorde wonen, zullen jullie Vlamingen worden. Beetje raar, opperden ze, Vlaamse papieren krijgen omdat je in Vilvoorde woont, terwijl je eigenlijk geen woord Vlaams spreekt. Geef toe, kan je ze ongelijk geven? Trouwens, zei een van hen, ik ben in Congo Belge geboren, ik wil gewoon Belg blijven.

Mooie illustratie van hoe verwarrend onze Belgische toestanden zijn...

20:53 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Grappig | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-10

Kwisje

Your Love Style is Passionate
You tend to approach falling in love seriously. You know that each new person could be the one.

You live for love, bottom line. When you're with someone, there is little else you think about.

You see love with your head, and you believe in working on a relationship. You think communication is key - as well as core compatibility.

You are swept off your feet by words of love. A love letter or love poem from your sweetie can make your heart melt.

21:18 Gepost door Schaduw Zijde in Kwisjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-02-09

Nieuwe poll

Geïnspireerd door de facebook-reacties op mijn diner: vinden jullie zuurkool lekker of niet?

23:52 Gepost door Schaduw Zijde in Polls | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |