04-08-08

Kan men een erfenis weigeren?

Ik merk dat er regelmatig mensen op deze blog komen die op zoek zijn naar info over het weigeren van een erfenis. Inderdaad heb ik het daar naar aanleiding van het overlijden van mijn moeder over gehad. Misschien is het nuttig dat ik hier eens een citaatje plaats. Kwestie van de mensen naar een beter adres door te verwijzen. Zodus, als u informatie zoekt over het weigeren van een erfenis, lees dan het volgende.

clipped from www.notare.be

Moet men een erfenis aanvaarden?

Niet noodzakelijk.
De wet laat u de keuze ofwel:

  1. zuiver te aanvaarden;
  2. te aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving;
  3. te verwerpen;

Wat is het verschil?
Meerderjarige en bekwame erfgenamen zullen in principe de nalatenschap aanvaarden.
Dit houdt in dat zij de erfenis ontvangen, maar ook instaan voor de betaling van alle schulden.
Overtreffen deze laatste het actief, dan zullen zij moeten bijleggen.

Wanneer vooraf niet geweten is of er nog schulden zijn, aanvaardt men best onder voorrecht van boedelbeschrijving.
Dit is een welbepaalde procedure, waarbij men nooit meer schulden zal moeten betalen dan men erft.
In het slechtste geval zal men dus niets ontvangen, maar ook niets moeten opleggen .

Wanneer men weet dat er massa's schulden zijn, verwerpt men best ineens de nalatenschap.

Aanvaarden onder voorrecht en verwerpen gebeurt op de griffie van de rechtbank van eerste aanleg, waar de erflater zijn woonplaats had.

 blog it

 

13:45 Gepost door Schaduw Zijde in U vraagt, wij draaien | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weigeren van erfenis |  Facebook |

20-12-06

Wat te doen bij buikgriep?

Ik denk dat in Nederland momenteel buikgriep heerst. Als ik naar de statistieken van deze site kijk, stel ik toch vast dat er de laatste dagen opvallend veel Nederlanders op mijn site terechtkomen doordat ze op zoek waren naar informatie over buikgriep. En aangezien ik wel regelmatig last heb van deze kwaal, komt dat woord hier nogal eens voor ;-) daardoor heb ik er dus helaas ook ruim ervaring mee...

Zodus ter informatie, voor tegen dat het naar hier overwaait: hoe voelt het en wat moet je doen als je buikgriep hebt? Als je het voelt aankomen, kan je het eventueel nogtegenhouden met een combinatie van anti-diarree- en anti-misselijkheidsmedicatie en weinig en zo licht mogelijke voeding. Als je er vroeg genoeg bij bent, wil dat nog wel eens lukken. Eens je begint te kotsen, zeker niet tegen vechten, want in dit geval lucht het echt op als het er allemaal uit is. Naar mijn ervaring werkt antimisselijkheidsmedicatie ook niet meer echt als je in dat stadium bent: alles wat je gegeten hebt, ligt zodanig zwaar op je maag dat het er echt uit moet. Je zal toch wel een dag of 2 boven de pot hangen en erop zitten, niet zeldentegelijkertijd ;-} Buikgriep kan erg genant zijn omdat je het braken meestal absoluut niet kan tegenhouden, waar je je ook bevindt: we hebben het hier echt over letterlijkeruitspuiten... Tegen de diarree kan je wel medicatie nemen. Ook goed letten op hygiëne want sommige vormen van buikgriep zijn besmettelijk.

De eerste dagen kan je zelfs de gedachte aan voedsel niet verdragen. Daarom verlies je meestal wel wat gewicht (4 à 5 kg). Om niet uit te drogen drink je water of thee (zeker geen koffie of frisdrank!!), eventueel als je het verdraagt ook fruitsap, drinkyoghurt of melk. Als je terug kan eten, begin dan met zeer lichte voeding. Yoghurt, plattekaas, vanillepuddinkjes of heel zachte fruitmoes (van die kleine potjes voor kinderen zijn heel goed) met een beschuitje of toost. De eerste dagen verdraag je meestal nog geen warme maaltijden. Zodra dat wel kan, hou het zeer lichtverteerbaar: gepureerde soep,platgekookte groenten met zeer zachte puree en een gepocheerd eitje of een stukje gekookt en of gebakken en dan gepureerd vlees (echt babyvoedsel dus). Zeker geen rauwkost of moeilijk te verteren groenten (zoals koolsoorten), anders zit je snel terug op de pot. Wacht nog een weekje voor je geleidelijk terug op normale voeding overschakelt.

00:04 Gepost door Schaduw Zijde in U vraagt, wij draaien | Permalink | Commentaren (16) | Tags: buikgriep |  Facebook |