11-11-08

Wannes Van de Velde

Ik leerde de muziek van Wannes Van de Velde kennen in de 1ste Latijnse. Tijdens de lessen muziek liet de lerares ons kennismaken met de kleinkunst. Daar kwam ook Wannes Van de Velde bij kijken. Ik waardeerde zijn werk onmiddellijk en een van de eerste elpees die ik kocht was dan ook van hem.

Een aantal jaar later, 4de jaar middelbaar, kregen we eens in de lessen Nederlands de opdracht een stuk muziek mee te brengen dat ons nauw aan het hart lag en dan daarover te vertellen. Ik bracht die elpee van Wannes Van de Velde mee. Evidente keuze want in die jaren was ik nogal fel bezig met mijn afkomst uit het arbeidersmilieu, uit het gewone volk waarover hij zo schitterend kon zingen. 

De reactie van mijn klasgenootjes was nogal lauw. Er was één opmerking in het bijzonder die me bijbleef, al kon ik er toendertijd geen antwoord op geven. "Is dat geen socialist?" vroeg een van de klasgenootjes, met opgetrokken neus. Ik was compleet uit mijn lood geslagen. Had ik eens heel even mijn ziel op tafel gelegd, wat ik al, zeker in die jaren, niet zo vaak deed en dan krijg je zoiets, zo'n vraag die er 100% naast zit. Dat was meer dan voldoende om voor een paar jaar terug in mijn schulp te kruipen.

Het zal me nu vandaag worst wezen welk etiket men op "de Wannes" wenst te kleven en ik kan alleen maar hopen dat er naar aanleiding van zijn overlijden niet al te veel van dat gedoe zal plaatsvinden. Want Wannes van de Velde was in mijn ogen eerst en vooral een mens zonder etiket. Wat ik bij hem terugvond was liefde voor gewone mensen en waar die mee bezig zijn. Een melancholische liefde voor oude stenen. De sfeer van Breughel. De liefde voor het dialect. Het feit dat hij in dat dialect dingen schreef die vaak dichter stonden bij wat ik in poëzie zoek dan veel andere dingen die daarvoor moeten doorgaan. Een afkeer van onrecht van om het even welke aard. Iemand die zijn eigen weg ging en die het geen barst kon schelen of anderen meeliepen of niet. En niet te vergeten zijn schitterende onnavolgbare stem.

02:45 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht, Muziek, Politiek en actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-11-08

Brechts "Dreigroschenoper"

Dat is waar ik vandaag naartoe ben geweest. Hier vind je uitreksels en interviews op Klara. Al bij al een geslaagde opvoering. Ondanks de omzetting naar het Antwerps bleven de teksten op zich dicht bij die van Brecht. wel soms heel moeilijk te verstaan, als je zelf geen Antwerps spreekt. Mijn gevoelige oortjes stoorden zich ook wel aan de zangkwaliteiten van sommige acteurs. Maar ik ervaar muziek heel snel als lawaai, dus ik denk dat ik geen goede bron ben.

Het kan ook zijn omdat ik het nu eenmaal liever in het Duits hoor en dan vooral met Lotte Lenya als zangeres. Bijvoorbeeld hier in het lied van Seeräuber Jenny:

Als je toch op You tube bent, luister dan ook eens naar Bertold Brecht die zelf het lied van Mackie Messer zingt (schreef ik toch bijna singt :-):

Wie nog meer wil horen, moet in You Tube maar Dreigroschenoper als zoekwoord intikken. Alvast veel plezier!

 

01:02 Gepost door Schaduw Zijde in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-10-08

Requiem van Mozart

Ik leerde het 20 jaar geleden kennen. Op het terras van ons alller Kultuurkaffee, uit de walkman van een klasgenoot, die ik rond dezelfde tijd had ingewijd in de geheimen van Vivaldi's vioolconcerto's. Zalig studentenleven, wanneer anders dan toen was zoiets mogelijk...

Gisteren kwam ik er weer bij uit. Via omwegen. In het boek "Datumloze dagen" van Jeroen Brouwers, onderwerp van de leeskring vanmorgen, figureert een muziekstuk, het Ritirata van Boccherini. Was mij volkomen onbeekend, dus ging ik ernaar op zoek. Zo kwam ik terecht op Last.fm. Had ervan gehoord via Facebook, dus ik besloot het eens te verkennen. Ontdekte er ook klassieke muziek en als ik dat zie, wat zoek ik dan als eerste op? Vivaldi en het Requiem natuurlijk!

Dat van Boccherini viel me tegen. Nee, dan Mozart... Het Rex Tremendae, Tuba Mirum, Sanctus,...

Vandaar bij deze openbaar bericht aan mijn nabestaanden: doe met mijn stoffelijk overschot zoals het jullie belieft, maar waag het niet om mij uit de wereld te laten vertrekken zonder het Requiem. 

13:25 Gepost door Schaduw Zijde in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |