05-05-12

Bricoleren

Daarnet bracht ik - op de fiets ;-) - een bezoekje aan de Brico. Op zoek naar vijzen en houtverbindingsplaatjes. Dit soort dingetjes, weet je wel.

17066.jpg

Ik heb hier in de woonkamer drie zeteltjes en sinds gisteren was er geen een meer waar niks aan mankeerde. Nu gebruik ik zo'n zeteltje als burostoel. Op een echte burostoel hou ik het niet erg lang vol, vandaar. Maar ja, met de combinatie van ouderdom, mijn gewicht en intensief gebruik, liep er een en ander mis.

Ik heb ze eens goed bekeken gisteren en vastgesteld dat het wellicht mogelijk zou zijn om ze te repareren. Wonderbaarlijk wat je kan bereiken met een paar van die verbindingsplaatjes, vijzen en een goeie schroevendraaier.

Enfin, ik dus naar de Brico. Alles gevonden wat ik zocht. Portmonnee 7 € lichter, maar dat is peanuts in vergelijking met wat het zou kosten om die zeteltjes te vervangen. En dan aan de slag :-)

Twee belangrijke dingen geleerd:

  1. Zelfborende vijzen werken verbazend goed, gesteld dat je de juiste schroevendraaier gebruikt.
  2.  De juiste schroevendraaier is kiezen is poepsimpel, gesteld dat je je bril opzet.

Tot mijn verdediging, we hebben het hier over vijsjes met een kopje van 3 mm doorsnede, hé. Zonder bril zie ik dat het een vijs is en wat de onderlant en de bovenkant is, maar verdere details ontgaan me compleet ;-)

17:55 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Goeie deals, Lichtpuntjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-06-11

Stoffenspektakel @Nekkerhal

Flink mijn slag geslagen vandaag! Kocht op de stoffenbeurs in de Nekkerhal 3 m voeringstof aan 1,5€ de meter. Woehoe!!! En omdat het het einde van de rol was kreeg ik er de rest ook nog gratis bij, volgens mij nog net geen meter extra :-) De moeite, en het was ook daarvoor dat ik ernaartoe gegaan was. In de gewone stoffenwinkels zijn voeringstoffen meestal vrij duur, enfin, toch voor mijn portemonnee, minstens 5 à 6€ de meter. Maar op die stoffenbeurzen kosten ze maar 2€ en aan dit kraampje zelfs maar 1,50€. Ik heb stof liggen waar ik graag een kleedje van zou maken, maar het is heel fijne stof, dus daar moet echt een voering onder. En die heb ik dus nu gevonden, nah :-)

En in het passant heb ik ook nog iermand anders met de naaimicrobe aangestoken. Ik had namelijk gezelschap en die dame stond versteld van de prijzen. Ze ziet het nu zelf ook helemaal zitten ;-) Zelf heb ik foldertjes meegenomen van naaicursussen op andere plaatsen dan waar ik nu ga. Van Mechelen bijvoorbeeld, omdat ik had gezien dat ze daar meer modules hebben dan in ons schooltje, bijvoorbeeld een module mantel of een module vrijetijdskleding. Of ik nu naar Wolvertem rij of naar Mechelen, dat scheelt niet veel. Dat van die mantel interesseert me bijvoorbeeld wel. Ik heb eens bij een kringloopwinkel een flink stuk mantelstof op de kop kunnen tikken. Zou wel de moeite zijn om daar een mooie jas van te kunnen maken. En dat is weer eens iets nieuws, qua technieken. Ik denk ook niet dat mijn goedkoop machientje zo'n dikke stof aankan, trouwens. Dus misschien wordt het Mechelen, komend schooljaar. We zullen zien, ik moet er nog wat op broeden ;-)

Eerst nog het kleedje afmaken waar ik nu aan bezig ben. E, dan heb ik nog twee topjes op het oog en dat kleedje waarvoor ik de voering kocht. En... Plannen genoeg :-)

18:46 Gepost door Schaduw Zijde in Goeie deals, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-04-11

Slotmoment Energiejacht

Vanavond sloten we de energiejachtcampagne af met een gezellige bijeenkomst in het wijkcentrum Far West.

Energiejacht is de opvolger van de vroegere Klimaatwijkencampagne. De bedoeling van deze campagne is om samen energie te besparen. Je vormt samen met een aantal andere gezinnen uit je stad of wijk een groep. Die groep en alle leden ervan registreren zich op de website van Energiejacht. Dan voer je elke week, of tenminste aan het begin en aan het einde van de campagne je meterstanden in op de site. Je voert ook de meterstanden in van een referentieperiode, bijvoorbeeld je verbruik van vorig jaar. De site gaat dan aan de hand daarvan berekenen of je tijdens de duur van de campagne minder elektriciteit en gas verbruikt heb of niet, en hoeveel procent. Ook wordt er gekeken hoeveel CO je daardoor minder hebt uitgestoten. Elke groep heeft een of meerdere energiemeesters. De taak van deze personen is om erop toe te zien dat iedereen zijn meterstanden invoert, tips te geven en de leden te motiveren om minder gas en elektriciteit te verbruiken.

Ik had vorig jaar al deelgenomen aan deze campagne, samen met een aantal andere gezinnen, allemaal mensen die op bepaalde vlakken begeleid worden door het OCMW. Mensen dus die het vaak al moeilijk hebben om hun energiefacturen te betalen en die er dan ook alle baat bij hebben om hun verbruik en dus ook hun factuur te doen dalen.

Aan het einde van de campagne kwam de vraag of we interesse hadden om ook bij de volgende campagne terug mee te doen. De meesten van ons zagen dat wel zitten. Het heeft voordelen om regelmatig je meterstanden te noteren: het maakt dat je je heel goed bewust bent van hoeveel elektriciteit, gas en water je gebruikt. En het maakt vooral dat je kan bijsturen als je ziet dat je cijfers op een bepaald moment opvallend hoger liggen.

Nu was ik ondertussen begonnen met mijn activeringstraject. En ik dacht, waarom zou ik niet dat energiemeesterschap op mij nemen, bij wijze van stage? Een win-win situatie: het stadsbestuur heeft iemand die de campagneleden kan begeleiden en ik heb een leuk stageproject. Dus ben ik van december tot nu hiermee bezig geweest.

  • Ik heb mijn medegroepsleden regelmatig aangemoedigd hun meterstanden te noteren.
  • Ik heb hen hierbij geholpen als ze zelf niet zo vlot waren met de computer.
  • Ik ben bij hen op opvolgingsbezoek geweest en heb samen met hen gekeken waar er voor hen nog mogelijkheden zijn om te besparen. 
  • Ik heb zelf een aantal tips bij elkaar gezocht rond water besparen. Ik heb de cijfers van dit en vorig jaar zelf ook uitgezet op een grafiekje zodat we de twee camapgneperiodes met elkaar konden vergelijken.

Enfin, allemaal heel toffe dingen. En heel wat nieuwe dingen voor mij, werk dat ik niet gewoon was om te doen en waar ik dus heel wat van heb bijgeleerd.

Eind maart liep de campagne af. Er komen nu nog slotmomenten per provincie en wij hadden vanavond al een afsluitertje met onze groep. Samen met mijn stagepeter heb ik mijn groepsleden kunnen laten zien dat we ook dit jaar weer erin geslaagd zijn om elektriciteit en gas te besparen. Maar liefst 8% voor de groep in zijn geheel. Minder dan vorig jaar natuurlijk, maar nog altijd een mooi resultaat. We hebben ook samen de V-test gedaan. Dat is een module op de website van de VREG, waarmee je kan uitrekenen welke leverancier van gas en/of elektriciteit voor jou het voordeligst is. We zijn zo tot de conclusie gekomen dat de prijzen van de verschillende leveranciers echt wel enorm uiteen lopen. Je moet de test maar eens doen. Je kan soms wel tot 200€ per jaar besparen door over te schakelen naar een andere leverancier!

Wat ik jullie ook warm wil aanbevelen is deelnemen aan de volgende Energiejacht. Je kan nu al terecht op de Energiejachtwebsite. Je registreert je en dan kan je elke week of elke maand -wat voor jou het best past - je meterstanden invoeren. Dan krijg je meteen al een idee van hoe goed (of hoe slecht ;-) je bezig bent.

Meteen ook een oproep aan mijn mede-Vilvoordenaars Het stadsbestuur is immers voor de volgende campagne op zoek naar nieuwe deelnemers. Dus als je ook zin hebt om je enrgieverbruik de dieperik in te jagen, laat het me dan weten, dan geef ik je naam door.

Om jullie een voorbeeldje te geven: hier zie je dat mijn energieverbruik vorig jaar (blauwe balk) en nu (2-kleurige balk) al sowieso lager ligt dan dat van een gemiddeld Vlaams gezin (grijze balk). Toch leuk om te weten, niet? En goed voor de portemonnee!

167987053.3.JPG

 

22:39 Gepost door Schaduw Zijde in Armoede, Dagboek, Goeie deals | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-11

Wat kost een wasbeurt in een wasmachine?

Luminus testte het uit en deed verslag in hun nieuwsbrief. Ze vergeleken 4 toestellen, 1 antiquiteit uit 1988 en 3 recentere modellen. Een leerzaam initiatief. Waaruit eens te meer bleek dat je alle milieutips, waarmee een mens tegenwoordig rond de oren geslagen wordt, toch best met een korreel zout neemt en uittest vooraleer ze klakkeloos over te nemen. Zo komen ze tot de conslusie dat het groene label op wasmachines blijkbaar meer slaat op het water- dan op energieverbruik. En uit de vergelijking bleek ook dat het hoogbejaarde toestel het uiteindelijk toch niet zo heel veel slechter doet qua verbruik.

Uiteraard zijn de nieuwe toestellen effectief zuiniger, op alle vlakken. Maar uit wat ik hier zie, leid ik dan toch af dat als je het geld niet hebt om een recente wasmachine te kopen, dat je daar toch ook weer niet echt je broek aan gaat scheuren. En de wereld zal beslist niet vergaan omdat ik armoezaaiers als ik hun was noodgedwongen in een afstands en niet-milieuvriendelijk toestel moeten doen.

Wat mij vooral opviel, is het verschil tussen een wasbeurt met je eigen machine tov een in de wasserette. Een paar jaar geleden zat ik een tijdje zonder toestel en moest ik noodgedwongen mijn was gaan doen in de wasserette. Hoeveel het nu is, weet ik niet, maar ik weet dat dat toen zo'n 4 à 5 € was. Ok, de machines zijn groter, dus het verbruik zal wel groter zijn. Maar daar staat dan tegenover dat je als alleenstaande behoorlijk hard je best je best moet doen om 1 zo'n toestel vol te krijgen. En dus draai je meestal maar een halve machine. Mijn antieke wasmachine heeft dan op zijn minst nog een spaarknop voor als je maar een halfvolle trommel hebt. Maar als ik naar de wasserette moet, betaal ik daar wel de volle pot.

Ik hou dan ook mijn hart vast voor de dag dat mijn senior er compleet de brui aan geeft (het kan sowieso al geen water meer opwarmen). Veel kans dat ze me dan vanuit het OCMW naar de wasserette gaan verwijzen. Nochtans, als ik dit zie, dan denk ik dat de ca 150 à 200€ die je nodig hebt voor een goed tweedehands toestel eigenlijk op de lange duur goedkoper uitkomen en milieuvriendelijker zijn.

Enfin, voorlopig doet-ie het nog. Witte was moet ik weliswaar voorbehandelen en voorwassen, voor het gewone programma en ook dan nog is het resultaat soms nog van die aard dat ik de was nog eens opnieuw moet doen. Maar bon, het ding draait toch nog. En ik heb uit al mijn ellende van de afgelopen jaren geleerd om me pas echt zorgen over iets te maken als het zich voordoet.

17:00 Gepost door Schaduw Zijde in Goeie deals | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

29-12-10

Wekkerradio/cd-speler

Daarnaar ben ik aan halve dag op zoek geweest. Ik had er eentje, ooit eens heel toevallig gezien in de kringloopwinkel. En ondertussen is dat ding een onmisbaar onderdeel van mijn slaapritueel geworden. Ik stop er een luisterboek op cd in, programmeer de sleeptimer en zo val ik luisterend in slaap. Onfeilbaar, werkt altijd! Alleen, het ding is op de grond gevallen en kapotgegaan. Grrr, had ik eindelijk eens iets dat mij hielp om in te slapen...

Eerst eens in de kringwinkel gekeken, maar dat soort dingen, daar moet je dus ferm veel geluk in hebben, dat precies dat wat jij zoekt er is op precies het moment dat je het nodig hebt. Nee dus.

Dan maar nieuw, dacht ik, tenslotte staan er in de kadootjestijd veel dergelijke spullen in promotie. Gekeken in de Carrefour, bij Krefel, Photohall en Vandenborre. Steendood van al dat rondlopen, te meer omdat ik nog altijd een beetje hoofdpijn heb en ook nog altijd wat misselijk ben. Maar niet kunnen inslapen is nog veel erger, dacht ik, dan liever effe doorbijten.

Bij Krefel zag ik hetzelfde toestel als wat ik had. Maar dat bleek wel meer dan het dubbel te kosten van wat ik er bij de kringwinkel voor betaald had, natuurlijk. Voor de rest waren er veel wekkerradio's met aansluiting voor een Ipod. Of wekkerradio's zonder cd-speler. Maar het is nu juist omwille van de cd-speler dat ik het nodig heb. Heb dan ook maar gekeken bij de cd-spelers zonder radiowekkerfunctie. Verschillende prijzen gezien, maar het ene toestel doet dit niet, het andere dat niet. De combinatie van én cd-speler én sleeptimer én netvoeding én liefst ook mp3-compatibel, dat blijkt moeilijk te vinden.

Enfin, na die 4 winkels vroeg ik me af, waar zou ik nog kunnen kijken. Schoot me plots te binnen dat ik een tijdje geleden een Makro-kaart kreeg. En dat ik daar toen eens een kijkej ben gaan nemen, én dat ik toen de bedenking had gemaakt dat ik als ik nog eens een elektrotoestel nodig had, ik beslist daar eens zou gaan kijken. Wat veel keus, en goeie prijzen.

Ik dus tenslotte nog naar de Makro. En jawel, daar bleek effectief veel meer keuze te zijn en de prijzen waren ook de moeite. Had uiteindelijk 2 toestellen geselecteerd die beide leken te voldoen aan mijn eisen en die voor mij betaalbaar waren (dankzij de eindejaarspremie die ik net gekregen heb :-). Alleen, 1 ding stond niet op de doos: of ze ook mp3-compatibel zijn. Er passeerde net een winkelmadam, dus heb ik die aangesproken. Moeilijke vraag natuurlijk. Ze haalde er de handleidingen bij, maar daar stond het natuurlijk niet in. Toen haalde ze een  demo-cd, die volgens haar mp3-bestanden bevatte. En het ding deed het. Joepie!

Alleen... Toen ik er hier daarnet een van mijn Luisterpuntbibschijfjes instopte, kwam er niet veel uit. Een gewone luisterboek-cd werkt wel. maar die van de Luisterpuntbibliotheek zijn in een speciaal formaat. Met mijn computer kan ik die afspelen, op de dvd-speler ook en ik kan ze downloaden op mijn mp3-spelertje. Nu, normaal spelen nieuwere cd-spelers meestal ook mp3 af, maar blijkbaar toch niet allemaal. Deze blijkbaar niet.

En nu ben ik dus aan het twijfelen. Breng ik het ding terug? Ok, het speelt geen luisterpuntcd-tjes maar dat deed het vorige toestel ook niet. Ik had alleen gehoopt, als ik daar nu geld aan uitgeef, dan zou het mooi zijn als het ding iets meer zou kunnen. Langs de andere kant, het doet precies wat het vorige ook deed en dat is uiteindelijk wat ik nodig heb.

Een ding staat vast, nodig heb ik het. Jaren en jaren en jaren heb ik moeite gehad met inslapen. Tot ik het luisterboek ontdekte. En dat bleek precies te zijn wat ik nodig heb. Waarom? Wel, omdat ik me moet concenteren op het voorgelezene. En als ik me daarop concentreer, dan zijn mijn hersenen daarmee bezig. In plaats van een stroom van duizendeneen gedachten te produceren, die ik maar niet stilgelegd kon krijgen. Ik merk wel, als er overdag vanalles gebeurd is, dan moet ik wat langer luisteren voor ik uiteindelijk in slaap val. Soms moet ik dan al eens terugspoelen omdat ik merk dat ik niet goed aan het luisteren was. Maar het duurt zelden langer dan 3 kwartier voor ik in slaap val en doorgaans ben ik na een kwartier al naar dromenland... Zonder luisterboek deed ik er minstens 1 uur over om in slaap te vallen, en als ik wat overprikkeld was makkelijk het dubbele. Het is zo zalig om snel te kunnen inslapen. Dat geef ik niet graag terug op, hoor.

Het zou alleen leuk zijn als het ding ook de Luisterpuntbibschijfjes zou aankunnen. Dus twijfel ik. Morgen nog eens terug naar de Makro, mét een Luisterpuntbibcd-tje bij de hand? Nachtje over slapen?

20:59 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Goeie deals | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-10-10

Koopjesjager

Ik ben er wel eentje, een koopjesjager. Ook toen ik nog niet met armoede te maken had. Altijd wel oog gehad voor goeie deals (bestaat er eigenlijk een goede vertaling van dat woord?).

Wie hier regelmatig meeleest weet dat ik via het OCMW voedselcheques krijg, waarmee ik mijn karig inkomen wat kan aanvullen. Jullie weten ook dat die cheques alleen geldig zijn in een bepaalde winkel. Nu ben ik van die winkel niet erg tevreden, moet ik toegeven: de bevoorrading laat er vaak te wensen over en de projzen liggen er vaak hoger dan in andere filialen van dezelfde keten.

Maar de afgelopen week hadden ze toch wel een bijzonder goede promotiestunt lopen: een zak van 5kg aardappelen aan 1€!! Daar zeg ik geen nee tegen. Ik heb me nu dus véél meer patatjes aangeschaft dan ik normaal doe, maar slecht wordt dat niet. Zeker niet als ik ze stockeer in de veranda, waar het in deze tijd van het jaar erg koel is.

Vanaf woensdag is er een nieuwe promotie: 1kg mandarijntjes aan 1€. Mjammie, een van mijn lievelingsfruitsoorten.

Dat soort koopjes, daar ben ik dus altijd voor te vinden en in die zin ben ik een koopjesjager. Wat ik niet doe, is kopen om te kopen. Het mag nog zo'n mooie promotie zijn, als je het niet nodig hebt, dan heb je daar niks aan. Maar patatjes, dat heb ik toch nodig, zodus...

21:39 Gepost door Schaduw Zijde in Goeie deals | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-02-07

Skynet usabilitytest

Skynet zocht mensen voor een usabilitytest. Evere, dat is niet ver van Vilvoorde, en er werd een zak met goodies beloofd, dus ikdacht, waarom niet. Ik ben er dus naartoe gegaan en het was heel leuk. Het gaat om een nieuwe dienst die ontwikkeld wordt, maar daar kan ik dus niet meer over zeggen natuurlijk. Maar de test op zich was - toch voor mij als geroutineerde computer- en internetgebruiker - helemaal niet moeilijk. En de cadeautjes waren echt moeite (cd, dvd, boek, webcam, allerlei promospulletjes van de film Van Helsing). Mooi meegenomen vind ik dat!

Een van de cadeautjes was een dvd met de film Ben Hur. Wauw, dat is puur jeugdsentiment voor mij. Dit soort spektakelfilms was een gezamenlijke interesse van Opa en mij. Als er zoeentje op tv was, keken we er altijd samen naar, zelfs gedubd op Frans- of Duitstalige zenders. Oma minder, zij was daar zo niet voor. Ik vind dat nog altijd leuke films. Dat was een van de aspecten die mij aantrokken in de Lord of the Ringstrilogie bijvoorbeeld. Of Pirates of the Carribean, eindelijk nog eens een heerlijke ouderwets piratenfilm, maar dan met een moderne toets. Enfin, dat is een dvd waar ik nog jarenlang plezier aan ga beleven.

Na de test kreeg ik nog een rondleiding op de skynetblogsafdeling. Ook dat was heel leuk, zo'n blik achter de schermen. Even kennisgemaakt met enkele mensen van het team. Ondermeer Philippe van Alles over de Skynetblogs ontmoet, die ik meteen uit naam van juf Marijke heb bedankt voor de leuke bespreking die hij gaf van haar kleuterklasblogje. Zij was er ocharme  helemaal ondersteboven van toen ik haar in de naailes die bespreking liet zien. Ze wist het helemaal niet  en had zich er absoluut niet aan verwacht ;-)

Enfin, een leuke ervaring dus!

100_5329 (502 x 670)