10-07-11

Koppen XL: ouderen als slachtoffer van oplichting

Dit ook gezien? Gebeurt heel vaak, en niet alleen bij ouderen. Al zijn wat oudere mensen blijkbaar inderdaad wat kwetsbaarder. Als je in je onmiddellijke omgeving oudere mensen hebt, is de kans groot dat je er vroeg of laat mee geconfronteerd zal worden.

Ik heb het zelf ook meegemaakt met mijn Omaatje destijds. Haar zomaar een contract met een andere telefoonmaatschappij aangesmeerd. Ik was laaiend! Maar ik heb de zaak in orde kunnen brengen, en eigenlijk was dat helemaal n iet zo moeilijk. Vandaar dat ik graag een woordje van advies meegeef.

Het belangrijkste wat je moet doen, is je niet boos maken op het slachtoffer. Ja, ze hebben zich laten oplichten. Maar je moet ook beseffen, die oplichters zijn zo ontzettend gehaaid: als ze jou zelf op een slechte dag treffen, zou je zelf ook slachtoffer kunnen zijn voor je het goed en wel beseft. Trouwens, als je even stilstaat bij je gevoelens, besef je zelf ook snel genoeg dat je eigenlijk niet kwaad bent op het slachtoffer. Je bent vooral geschrokken omdat je ziet hoe gemakkelijk er misbruik wordt gemaakt van iemand die een zeker kwetsbaarheid heeft.

Bovendien, tegen dat het slachtoffer ermee bij jou komt aankloppen, beseffen ze zelf doorgaans ook al wel dat er iets niet klopt en ze schamen zich daar al genoeg over. Een van de dames in de reportage zegt het ltrouwens etterlijk: ik zeg niks tegen mijn familie, want ik schaam mij en dan maken ze zich kwaad op mij. Maak oudere mensen in je omgeving dus vooral duidelijk dat, als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt, dat ze dan bij jou terecht kunnen en dat ze zich echt niet hoeven te schamen. Tenslotte ligt het probleem niet bij hen, maar bij degene die misbruik van hen probeert te maken. Die zouden zich moeten schamen. Maar ja...

Stel die mensen ook gerust. Zeg ze dat je het in orde gaat brengen, dat ze op jou kunnen vertrouwen. Vertrouw er zelf ook op dat het in orde zal komen. Dit soort praktijken kan echt niet en dat beseffen de plegers van malafide praktijken zelf goed genoeg. Mijn ervaring is dat het effectief in orde komt, en makkelijker dan je misschien wel denkt.

Je neem dan zo snel mogelijk contact op met de firma in kwestie. Ik ben geneigd om dat soort dingen schriftelijk af te handelen. Enerzijds omdat ik me natuurlijk zelf op papier zekerder voel dan mondeling ;-) Maar ook omdat je dan altijd iets op papier hebt. Maak hen duidelijk, en dat mag best in ferme bewoordingen, dat je van dit soort praktijken absoluut niet gediend bent. Vraag om het contract onmiddellijk en zonder kosten te annuleren. Je kan er ook meteen bijzeggen dat je als ze dat niet doen, je verdere stappen zal ondernemen. Er bestaan genoeg ombudsdiensten etcetera waarbij je terechtkan voor dat soort dingen.

Pieker er nog niet over wat die verdere stappen zullen zijn. Doorgaans zijn verdere stappen niet eens nodig. Eens deze bedriegers doorhebben dat er achter het kwetsbare oudje iemand anders staat, die sterker in de schoenen staat en hen in bescherming neemt, druipen ze vanzelf wel af. Doen ze dat niet, dan heb je nog tijd genoeg om te bedenken hoe het verder moet. Win advies in en als het niet anders kan, dan onderneem je inderdaad verdere stappen.

Dat is zo'n beetje mijn persoonlijk advies. Misschien hebben jullie er ook al mee te maken gehad en heb je nog aanvullende raadgevingen? Laat maar horen dan :-) 

 

01:37 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv, Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-03-07

Gezien op tv: Leefwereld

Gisteren gekeken naar een merkwaardige uitzending van Leefwereld op Vijftv, over mannen die een relatie hebben met een pop, een zogenaamde Real Doll. Ik heb jaren geleden ooit al eens via een linklog gehoord over dat soort poppen. Ik ben toen eens op die site gaan rondkijken, heb dat gisteren nog eens gedaan. Ik ben nogal een nieuwsgierige mens en ik moet toegeven dat de bizarre kantjes van de menselijke geest mij erg intrigeren, ook de wrede en/of perverse. Het zal wel de schrijver in mij zijn die graag wil weten hoe mensen in elkaar zitten. Maar sommige mensen zitten toch wel raar in elkaar. Verontrustend raar.

Dat van die poppen vond ik toen al nogal shockerend, eerlijk gezegd, en ik denk dat de meeste vrouwen daar ook zo over zullen denken. Vooral vrouwen. Het heeft iets bedreigends, ik zou zo een man voor geen haar vertrouwen in een relatie. Ik moest dan ook heimelijk lachen om de vrouw die op een bepaald moment in het verhaal kwam opduiken, de nieuwe vriendin van een van die mannen, die even haar grootmoedigheid wou demonstreren. Die man had haar verteld over zijn poppen en zij zei: ik ben ruimddenkend, moet kunnen. Maar toen hij haar zijn poppen toonde, wrong ze zo hard haar handen dat ik dacht dat ze ze eraf zou draaien (net als bij zon' pop welllicht :-) Ik ben ruimdenkend, zei ze nogmaals, toen ze zich wat herpakt had. Haha, bravoure, dacht ik. Daarna zei de commentator dat ze enkele dagen nadien toch de relatie verbrak. Pas op, ik ben ook wel wel ruimdenkend, van mij mag iedereen zijn ding doen zolang ze er niemand mee schaden. En als ze vooral mij gerust laten, want ik heb het toch liever wat normaler. 

Ik hoorde gisteren een van die mannen zeggen: ik ben gewoon iemand die zich hecht aan levenloze voorwerpen. Hij gaf dan als andere voorbeelden kledingstukken of andere objecten die hij al jarenlang had. Dat soort band, daar kan ik inkomen. Ik kan me ook erg hechten aan dingen, bijvoorbeeld het huis waarin ik nu woon en nog een hele hoop andere dingen. Maar van je gehecht voelen aan iets tot een liefdesrelatie ermee aanknopen, dat is toch nog iets heel anders. Die poppen, dat zijn weliswaar bijna kunstwerken op zich, maar het blijft kunsstof, plastiek.

Ik vraag me toch wel af of er ook vrouven zijn die zich zo'n pop aanschaffen. Erbestaat blijkbaar een mannelijk model. Maar misschien zegt het feit dat er maar 1 (naar mijn gevoel niet eens bijzonder aantrekkelijk) mannelijk model is tegenover een 10-tal vrouwelijke al genoeg. Ik kan me gewoon niet voorstellen wat je daar als vrouw aan zou kunnen hebben. Zelfs niet als het alleen maar om de seks gaat. En bij sommige van die mannen ging het wel degelijk om meer dan gewoon seks. Eentje zoende zijn plastieken vrouw alsof het een echte was. Hij praatte tegen haar, zei hij dat hij haar gemist had, toen ze terugkwam van herstelling. Een ander zette haar naast zich in de auto als hij eenuitstapje maakte. Hij hing er wel een kaartje aan waarop stond dat het een pop was, kwestie van dat men haar niet voor een lijk zou houden, als hij zijn wagen verliet... Dan was er nog eentje die zich afvroeg wat er na zijn dood met zijn poppen moest gebeuren. Ze konden maar best samen met hem begraven, vond hij uiteindelijk, dan konden ze samen vergaan. Sjies...

00:19 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezien op tv, bedenkingen |  Facebook |

16-03-07

IQ

Heb het programma niet gezien maar ik hoorde gisteren de resultaten van de Nationale IQ-test. Ik ga niet zeggen hoeveel, maar mijn IQ is toch nog een beetje hoger dan dat van de winnaars ;-) En er zijn er die nog hoger scoren. Ze zouden misschien beter eens een informatief programma geven over wat dat IQ nu eigenlijk betekent, want er zijn nog altijd heel veel mensen die IQ verwarren met kennis of schoolprestaties.

12:15 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iq, nationale iq-test |  Facebook |

13-02-07

Gezien op tv: 03/02/07 - 09/02/07

VTM film The Crucible
NGC documentaire Secrets of Shaving
VT4 film In the Name of the Father
VTM dramaserie De Kavijaks
Canvas film Shine
NGC documentaire Secrets of Packaging

11:45 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lijstjes, film, tv, documentaire, gezien op tv |  Facebook |

07-02-07

Gezien op tv: 27/01/07 - 02/02/07

NGC documentaire Secrets of the toilet
Ned2 film Atanarjuat, the Fast Runner
BBC1 film Robin Hood: Prince of Thieves
VT4 film Minority Report
Vijftv film As Good As It Gets

23:52 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezien op tv, documentaire, film, tv, lijstjes |  Facebook |

27-01-07

Gezien op tv: 20/1/07 - 26/1/07

Ned3 film 68m Donnie Darko
NGC documentaire Inside the Forbidden City
Canvas film

38m

The Magdalen Sisters
NGC documentaire Realm of the Dead

00:13 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, tv, documentaire, gezien op tv, lijstjes |  Facebook |