13-04-14

Moestuinieren

Planten zijn echt iets wonderlijks. Je stopt een zaadje in de grond, je geeft dat water en zonlicht en wonder boven wonder, een tijdje later komt er zowaar een plantje uit de aarde piepen.

De eerste keer da ik dat mirakel mocht meemaken zat ik nog op de lagere school. We legden wat watten op een schaaltje, strooiden daar zaadjes op en hielden het vochtig. Zie je, zelfs geen aarde nodig.

Ondertussen heb ik geleerd dat zelfs die watten niet hoeven. Je stopt een theelepel zaadjes in een bokaal, je giet er water bij en laat ze 1 dag weken, je bindt daar een doekje over en dan zet je het potje ondersteboven in het afwasrek zodat het kan uitlekken. De volgende dag hou je met met doekje en al onder de kraan. Je laat het water maar stromen zodat ze zaadjes er goed in kunnen zwemmen. Dan zet je het terug op zijn kop om uit te lekken. En dat herhaal je dag na dag totdat je potje vol met kiemgroente is gegroeid.

Wat een levenskracht zit daarin, in zo'n klein zaadje... Snij eens een tomaat open en kijk naar de zaadjes. Niet groot, hé. Op 9 maart heb ik voor het eerst zo'n zaadjes geplant. We zijn een maand later en mijn plantjes zijn al zo'n 15 cm groot. Dit was op 25/3

1499586_10203581322480674_1961399226_n.jpg

Zo waren ze begin deze week:

104_6082.JPG

En dan moet je bedenken dat zelfs bomen beginnen uit zaad dat totaal in het niets verzinkt naast een volwassen boom. Daar kan ik dus echt niet bij :-) Het is nu toch al pakweg 40 jaar dat ik het proces ken, maar het blijft me verbazen. Wie heeft het zich toch ooit in het hoofd gehaald dat wij mensen het summum van levende wezens op aarde zouden zijn?

 

27-02-14

Lentekriebels

Beetje in de tuin gewerkt. Moet zeggen dat ik die de hele winter verwaarloosd heb en dat was eraan te zien. Deel van de sempervivums verpieterd door het regenweer. Tja, toen ze nog vooraan stonden zag ik dat en goot ik na elke regenbui de schaaltjes leeg. Ik heb ze nu allemaal samen op mijn tuintafel gezet, dan kan ik er makkelijk bij.  Het probleem blijft dat ik in de winter vaak geen daglicht zie en dan kan ik de tuin niet in. Moet ik iets op zien te vinden.

Maar er waren wel enkele leuke verrassingen. De anemoontjes die ik vorige zomer heb geplant, groeien én bloeien nog steeds :-) Ik heb, nu de bollen overal in aanbieding zijn, er nog wat gekocht. Het zijn leuke plantjes en dat fuchsia is een van mijn lievelingskleuren. Onder de tuintafel staat een viooltje in bloei en de boshyacinth staat al in blad. Ik heb wat zaaigoed liggen voor kruiden en groentjes en die mogen binnenkort ook de grond in, toch alvast binnen op de vensterbank. Ja, hoor, het is lente :-)

Langs de andere kant zit ik aan de voorkant met een plantendief. Ik had onlangs een potje witte narcisjes gekocht en die in de betonblok geplant. Paar dagen later waren ze weg. Gewoon uitgegraven... Is dat nu niet schandalig? Ze weten potverdorie niet eens wat ze gepikt hebben, want ze waren nog niet uit. En dat voor iets van amper 1€. Verbaast me al dat de grijze bladplant in de andere blok blijft staan. Die ziet er nochtans nog altijd schitterend uit, voor zogezegd een eenjarige plant te zijn. Ik denk dat de dief alleen bloeiende planten steelt...

 

18:56 Gepost door Schaduw Zijde in Biotoop, Fauna en flora, Huis en tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-13

Yes, hij doet het!

Mijn orchidee, bedoel ik :-) Enkele maanden geleden vroeg een vriendin me of ik een orchidee wou hebben. Ze had die gevonden op de parking van een supermarkt, vond het zielig en besloot hem te redden. En inderdaad, onder haar begeleiding had de plant al een nieuw blad geproduceerd. Dus dood was hij zeker niet. Dat kan je trouwens aan de wortels zien, leerde ik ondertussen: die moeten groen zijn.

Toen ze me dat aanbod deed, twijfelde ik. Ik heb al vele jarenlang geen planten meer in huis omdat ik ze niet meer in leven kon houden. Vreselijk vond ik dat want ooit had ik echt groene vingers. Maar nu van de zomer had ik in mijn tuin toch ook al een en ander in leven kunnen houden, dus ik dacht: ik probeer het.

Goed, ik opgezocht hoe je die planten moet verzorgen en meer dan een wekelijks voetbadje bleek er niet aan te zijn. Dus, als ik dat in mijn weekplanning schrijf, dan lukt dat wel. het blijft raar voor mij om voor dat soort dingen een weekplanning te moeten maken, maar als ik het niet doe, tja, dan loopt mijn leven compleet uit de hand. Duis maak ik aan het  begin van elke week een planning. Voor de komende twee weken zelfs. Verder vooruit kijken dan dat lukt niet, maar dat vind ik al heel wat.

Goed, ik gaf mijn orchidee elke week braaf zijn voetbadje. maar behalve dat dat ene nieuwe blad langer en langer werd, leek er niet veel te gebeuren. Twee weken geleden stonden er in de carrefour cyclamen in promotie en aangezien ik dat altijd mooie plantjes gevonden heb, besloot ik er een te kopen. En... ik zette hem naast de orchidee, vanuit het idee, dan krijgt hij misschien eindelijk door wat ik van hem verwacht. En in een vaasje twee dahlia's uit de tuin.

104_5328.JPG

104_5327.JPG


Vorige week heeft-ie een keer geen voetbadje gekregen. Ten eerste had ik een heel slechte week, nadat maandag in de Wibra mijn portefeuille gestolen werd. [Overigens, het is momenteel blijkbaar niet veilig in de Wibra in Vilvoorde, er werden nog 2 andere mensen bestolen!] Bovendien, ik denk dat de plant, nu het wat kouder is, sowieso met wat minder toekan. ik zag dat er nog veel condensvocht op de potwand zat aan de binnenkant, dus te droog stond hij zeker niet.

Is het nu, omdat hij het voorbeeld van de andere planten gevolgd heeft, of omdat hij het prettiger vind nu het wat koeler wordt, of omdat ik hem deze week eens niet op de vingers gekeken heb. Alleszins, toen ik hem daarnet naar de keuken bracht voor zijn voetbadje zag ik dat er tussen de bladeren een stengel tevoorschijn aan het komen is. En als ik de info over orchideeën goed gelezen heb, denk ik dat het geen luchtwortel is, maar wel degelijk een bloemstengel.

104_5332.JPG

Wauw! Fantastisch! Trots op mijn plantje, en op mezelf :-)

 

22:02 Gepost door Schaduw Zijde in Fauna en flora, Klein geluk, Lichtpuntjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-13

Herfst :-(

Al een hele tijd geen zwaluwen meer gehoord. De ganzen zijn volop formatievliegen aan het oefenen. En op de verlichtingspalen langs de baan naar Eppegem nog maar 4 van de 14 ooievaars...

Om 21u is het donker. Het wordt te fris om nog zonder deken en met het venster open te slapen. 's Avonds aan mijn pc moet ik terug sokken aantrekken.

Zucht... herfst... Ik wil niet...

On the bright side, vanaf morgen terug naailes :-)

104_4403.JPG

00:58 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Fauna en flora | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-03-13

Plataantijger

In Brussel zijn exemplaren gespot van de plataantijger, oftewel Corythucha Ciliata. Dat las ik op de FB-tijdlijn van Blablamie. Lees het verhaal hier: http://www.brusselnieuws.be/artikel/zeldzame-plataantijge...

Ze mogen dan al schadelijk zijn voor onze typische stadsboom, de plataan, maar het zijn wel verdomd mooie beestjes. Kijk maar:

5090802741_ebc32c3026_z.jpg

 

5437605926_759d00c7a5_z.jpg

Corythucha.ciliata.1.jpg

Corythucha-ciliata-vol-1.jpg

Voorzichtig van de bomen plukken, in een terrarium stoppen en ze heel veel malse plataanbladeren voeren?

13:47 Gepost door Schaduw Zijde in Fauna en flora | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-12

Oooo!

Zondag zag ik langs de kant van de weg  een dierenlijkje liggen. Ik zag het al van ver, en dacht meteen: oh nee, de zoveelste dode kat... Maar met dat ik dichterbij kwam, merkte ik dat er iets niet klopte. Ten eerste was het dier ietsje groter dan de doorsnee kat en had het ook een andere kleur. Toen ik er dan voorbijreed, kon ik de kop zien en toen wist ik het meteen. Een vos!!!

Damn, dat is dus de allereerste keer in mijn leven dat ik een vos in het echt zag, en dan is het beest potverdorie doodgereden. In ieder geval, dat bewijst wel dat er hier in de streek effectief vossen zijn. Het spijt me zeer voor de kippenhouders, maar ik vind dat goed nieuws :-) Maar ik hoop wel dat de volgende keer dat ik er eentje zie, het beest nog leeft...

23:05 Gepost door Schaduw Zijde in Fauna en flora, Lichtpuntjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-08-12

Genoten :-)

Ik ben net wezen fietsen en ik heb er enorm van genoten. Ik was nochtans aan het twijfelen. Het zag er nogal overtrokken uit en het had al even geregend. Plus waar ik naartoe wou is toch wel een heel eind fietsen, voor mij. En dan merkte ik dat mijn voorste band een beetje platjes stond. Gelukkig heb ik een tijdje geleden geïnvesteerd in een goeie fietspomp. het was dat of altijd aan iemand anders moeten vragen om mijn banden op te pompen, eerlijk gezegd, want met zo'n gewoon pompje , daar heb ik de kracht niet voor. Maar uiteindelijk zat ik dan toch op mijn fiets. 

Waar ik naartoe wou is de Daelweg. Die vormt een stukje van het natuurgebied Dorent-Nelebroek. Wie mij kent, wet dat ik iets heb met dat natuurgebied. Ik ben er echt helemaal mijn hart aan verloren vanaf de eerste keer dat ik er kwam. Die Daelweg in kwestie is ook een van de plekjes waar ik vlierbloesem, vlierbessen en meidoornbessen pluk om confituur of siroop van te maken. Meidoornbessenconfituur of -gelei kan ik trouwens warm aanbevelen: geleert heel goed, is zéér lekker en nog goed voor het hart ook.

Maar tot nog toe kende ik van due Daelweg maar ongeveer de helft. Ik kwam er immers te voet. Ik parkeerde de auto aan het kruispunt van Dorent- en Rekelstraat en ging dan te voet. Maar ja, te voet is mijn actieradius beperkt, dus kon ik nooit heel de weg doen.

Nu wist ik wel waar die straat langs het andere uiteinde ongeveer uitkwam, maar precies wist ik het niet. Er ligt daar zo een smal kwakkelstraatje, zo niet direct iets waar je met de auto makkelijk eens inrijdt. Met de fiets ligt dat anders. Daarmee kom je al wel eens op plekjes waar je met de auto nooit zou komen.

Zodus, vanaf dat ik die fiets had, was ik van plan om ooit nog eens de rest van het natuurgebied te gaan verkennen.  Zodra ik het kon. Want had je mij enkele maanden geleden gezegd dat ik vandaag deze fietstocht zou maken, ik zou je niet geloofd hebben. In het begin was mijn straat op en neer al een hele inspanning. Maar vandaag heb ik  maar liefst 10 km gedaan. En daar ben ik heel trots op :-) Het blijft maar een fractie van wat ik vroeger affietste, maar kom, voor mij is het toch een hele prestatie :-)

Ik ben dus eerst naar dat kwakkelstraatje gefietst en daar vond ik al snel het pad dat ik zocht. Eigenlijk was dat mijn hele plan: gewoon tot daar fietsen en zien of ik het begin van het pad kon lokaliseren. Maar eens ik daar was, en nadat ik dag had gezegd tegen een aantal paarden van de nabijgelegen manège, wel, toen was ik zo in mijn nopjes en zo aan het genieten dat ik dacht: nu ga ik door tot waar ik het herken. En toen ik daar was, dacht ik: nog een beetje verder. En toen ik aan het kruispunt kwam, waar ik anders mijn auto parkeer, dacht ik: en nu ga ik tot aan de brug in Eppegem en dan terug langs de Mechelsesteenweg :-)

En toen ik daar was, kreeg ik als bonus ook nog eens 8 ooievaars te zien, die stonden te slapen op de lantaarnpalen. Ik weet dat ze daar zijn, je kan ze daar al een paar jaar 's avonds op de palen zien staan. En ik weet dat het al een flinke kolonie geworden is. Als ik overdag langs daar passeer met de auto zie ik ze soms staan op het dak van een bedrijf dat daar ligt. Ik had al wel gezien dat het er veel waren, maar in het passeren kan ik ze natuurlijk niet tellen. Als ze op de lantaarnpalen zitten, tel ik ze wel altijd. Maar dit seizoen heb ik ze nog niet vaak gezien. En als ze er waren, dan hoop en al 2 of 3. Maar nu waren ze met 8 :-) Prachtig zicht is dat...

Enfin, ik heb er dus echt van genoten. Maar nu heb ik wel zadelpijn... tja, dat zal ik er dan maar bijnemen, zeker? Al hoop ik op termijn toch nog eens te kunnen investeren in een beter zadel ;-)

23:06 Gepost door Schaduw Zijde in Biotoop, Fauna en flora, Mijne velo, Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |