13-04-14

Moestuinieren

Planten zijn echt iets wonderlijks. Je stopt een zaadje in de grond, je geeft dat water en zonlicht en wonder boven wonder, een tijdje later komt er zowaar een plantje uit de aarde piepen.

De eerste keer da ik dat mirakel mocht meemaken zat ik nog op de lagere school. We legden wat watten op een schaaltje, strooiden daar zaadjes op en hielden het vochtig. Zie je, zelfs geen aarde nodig.

Ondertussen heb ik geleerd dat zelfs die watten niet hoeven. Je stopt een theelepel zaadjes in een bokaal, je giet er water bij en laat ze 1 dag weken, je bindt daar een doekje over en dan zet je het potje ondersteboven in het afwasrek zodat het kan uitlekken. De volgende dag hou je met met doekje en al onder de kraan. Je laat het water maar stromen zodat ze zaadjes er goed in kunnen zwemmen. Dan zet je het terug op zijn kop om uit te lekken. En dat herhaal je dag na dag totdat je potje vol met kiemgroente is gegroeid.

Wat een levenskracht zit daarin, in zo'n klein zaadje... Snij eens een tomaat open en kijk naar de zaadjes. Niet groot, hé. Op 9 maart heb ik voor het eerst zo'n zaadjes geplant. We zijn een maand later en mijn plantjes zijn al zo'n 15 cm groot. Dit was op 25/3

1499586_10203581322480674_1961399226_n.jpg

Zo waren ze begin deze week:

104_6082.JPG

En dan moet je bedenken dat zelfs bomen beginnen uit zaad dat totaal in het niets verzinkt naast een volwassen boom. Daar kan ik dus echt niet bij :-) Het is nu toch al pakweg 40 jaar dat ik het proces ken, maar het blijft me verbazen. Wie heeft het zich toch ooit in het hoofd gehaald dat wij mensen het summum van levende wezens op aarde zouden zijn?

 

Charles Demuth Art

Dames en heren, graag even jullie aandacht voor het spel met bovenstaande naam!

Het is van de hand van Ainars, een Letse game maker, wiens spelletjes ik bijzonder graag speel. Voor dit spel gebruikte hij een aantal werken van de Amerikaanse kunstenaar Charles Demuth, die mij - moet ik toegeven - compleet onbekend was. Maar het werk heeft wel iets.

In combinatie met een leuk folkmuziekje en grappige sound effects heeft het geleid tot een kort, zeer eenvoudig maar fijn spelletje. Ongewoon voor Ainars, maar ik heb zo de indruk dat die wat aan het experimenteren is met iets nieuws. Maar wel helemaal van het soort zoals ik ze graag tegen kom op het wondere web :-) Beetje de sfeer van Wogger en Haluz, maar een tikje abstracter. 

Wil je het ook spelen? Klik dan HIER.

07:22 Gepost door Schaduw Zijde in Digitale wereld, Games | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |