17-10-13

Armoede

Las net een goed artikel over armoede op De redactie: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/131017_d... Dat deed me eraan denken dat het vandaag Werelddag tegen armoede is.

Ik zit hier momenteel aan mijn pc op een moment dat ik dat eigenlijk beter niet zou doen. Vroeger zou ik op een dag als vandaag mijn pc niet opzetten. Ik zou op de zetel gaan liggen zijn, een dvd opgezet hebben, een paar uurtjes naar een film of tv-serie gekeken hebben en dan zou ik terug naar bed gegaan zijn. Maar dat kan nu niet meer. Want mijn dvd-speler doet het niet meer. Het is te zeggen, als ik hem een keer of 20 aan en terug uit en terug aan zet, wil hij heel misschien wel even de dvd spelen. Eventjes, om dan terug te blokkeren.

Dus ik zit hier omdat ik geen keuze heb. En ik weet dat het op dit moment niet goed voor me is om aan de pc te zitten omdat de kans dat ik vroeg naar bed ga, of vanzelf in slaap sukkel, als ik hier zit, heel klein is. Maar ik heb geen keuze.

Dat maakt armoede soms ontzettend zwaar om dragen: dat je geen keuzemogelijkheden meer overhoudt. Wie niet arm is, kan kiezen hoe-ie zijn avond invult. Je kan naar de winkel gaan en kiezen om een lekker taartje te kopen of om dat juist niet te doen. Ik niet. Taart is veel te duur. Als ik taart wil, moet ik ze zelf bakken en daar heb ik soms de energie niet voor. En dan mag ik al blij zijn dat ik nog niet zo arm ben dat ik zelfs de ingrediënten daarvoor niet kan kopen.

Er zijn keuzes die ik wel maak. Vanaf het moment dat ik er geen geld meer voor had, heb ik ervoor gekozen om geen kledingwinkels meer te bezoeken. Ik hield van kleren kopen, toen ik er wel nog geld voor had. Dat heeft me een goed gevulde kleerkast opgeleverd. Die ik nu verder aanvul met zelfgemaakte kleding of wat ik af en toe eens in de kringwinkel tegenkom. Maar het genot van op zoek te gaan naar nieuwe kleren, of schoenen of handtassen en andere accessoires dat heb ik opgegeven. Ik heb daarvoor gekozen, zeg ik. Maar ja, in hoeverre is dat dan echt een keuze?

Waar ik ook voor heb gekozen is om te vermijden om met vriendinnen te gaan shoppen. Of zelfs maar gewoon samen de wekelijks boodschappen doen. Omdat het een behoorlijke inspanning vergt om iemand anders zijn karretje te zien volladen voor een bedrag waar jij meerdere weken mee moet rondkomen. Om dat te zien en in je hoofd de knop om te draaien: dit is normaal voor iemand die niet arm is. Wat jullie als een koopje zien, is voor mij vaak nog altijd onbetaalbaar. Dus moet ik om mee te kunnen praten, in mijn hoofd eerst even de knop omschakelen, zodat ik de prijs kan zien in verhouding tot een normaal inkomen in plaats van tot het mijne. Dat is niet evident, en het ontneemt je echt het genot van shoppen.

Dus als ik shop doe ik dat liever alleen. Ik heb het geluk dat ik, zij het dan op zeer beperkte schaal , nog steeds af en toe kan shoppen. Bij goedkope winkels als Zeeman of Wibra, of in kringloopwinkels. Gisteren nog heb ik mezelf op iets getracteerd. Bij Zeeman verkopen ze momenteel breiloomsetjes. Een setje ronde looms had ik al, maar waar ik nog naar verlangde was een setje rechte looms. En die hadden ze dus, maar ze kosten wel 4,99€. En ja, voor mij is dat een pak geld. Zeker voor iets dat je niet echt nodig hebt. Maar het is wel iets waar ik nog jaren creatief plezier aan ga hebben. Dus heb ik na wat aarzelen toch mijn setje gekocht. Voor de lonkende garens die ernaast lagen heb ik gepast. Ik kan niet alles hebben, dat weet ik.

Nee, arm zijn, het is ontzettend moeilijk. Ik blijf erover bloggen. Niet uit zelfbeklag. Want, zoals gezegd, ik heb eigenlijk nog wel vrij veel: ik woon in een fijn huisje, ik lijd geen honger, ik heb kleren aan mijn lijf waar ik me niet over hoef te schamen, ik kan nog heel regelmatig in de Lunch Garden een colaatje gaan drinken met een boek of een handwerkje, en ik kan mezelf soms ergens op tracteren.

Als ik erover blog dan is dat vooral omdat ik weet hoe ontzettend moeilijk het is voor wie niet arm is om zich dat voor te stellen. En op een dag als deze mag dat wel even. Toch?

 

22:23 Gepost door Schaduw Zijde in Armoede | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.