08-09-12

Het Bolwerkplein

Een tijdje geleden zette ik een voorstel op De Vragende partij, waarin ik me erover bekloeg dat dit plein eigenlijk veel te weinig gebruikt wordt. Nog eens, want ik had het er al eens over gehad in een Randkrantcolumn. Het ligt me namelijk echt wel aan het hart, dat plein. Niet in het minst omdat het aan het begin van mijn straat ligt, natuurlijk ;-) Maar ook omdat ik - doordat ik hier al heel mijn leven woon - heel goed weet hoe het daar vroeger was.

Geen plein. Jarenlang was het een braakliggend terrein, officieus in gebruik als parkeerplaats. En daarvoor stonden er de kapotte huisjes. Zo noemde ik die. Die huisjes in kwestie, dat was een rijtje piepkleine arbeidershuisjes, met 2 vermoedelijk nog veel piepkleinere kamertjes beneden en een puntdak, zo laag dat je er waarschijnlijk alleen in het midden van de kamer rechtop kon staan, en dan mocht je waarschijnlijk ook nog niet te groot zijn. In mijn vroegste kinderjaren stonden de meeste van die huisjes al leeg. En werden ze aan hun lot overgelaten. vandaar kapotte huisjes.

En dan met de komst van het nieuwe cultureel centrum verrees plots ook een groot plein. Een plein dat echt ruimte in het straatbeeld gebracht heeft. Maar wel een beetje kaal. Als ik ooit hier in Vilvoorde een groep wildbreiers of -hakers aan de praat kan krijgen, is dat beslist een van de doelwitten voor opvrolijking. Maar hoedanook een verademing. Waarom? Omdat het zo ongeveer het enige plein in de stad is dat niet als parking in gebruik is. Nu ben ik zelf wel een fervente autogebruiker, maar ik vind wel dat in een stad niet alle ruimte naar auto's moet gaan.

En toen zag ik op De Vragende partij dat iemand geopperd had om... jawel, van het Bolwerkplein een parking te maken. Ah nee, hé, dacht ik en dus deed ik mijn tegenvoorstel. Wie naar de pagina surft, zal trouwens merken dat mijn voorstel ondertussen naar de lijsstrekkers is gestuurd en die hebben hun reactie gegeven.

En waarom begin ik nu vandaag terug over dat Bolwerkplein? Wel, omdat er daar vanavond een voorstellingsmoment was georganiseerd voor het Vilvoordse verenigingsleven. Allerlei standjes van allerlei verenigingen, van de gekenden zoals Gezinsbond en de KWB en zo, tot bijv een vogelvereniging waar ik nog nooit van had gehoord. Die stonden daar met enkele kooitjes met vogeltjes, kanaries en ook en agapornisje. Dat vind ik heel leuke beestjes. Als ik er de energiev oor had, zou ik er best wel eentje willen. Of een papegaai, zoals we hier vroeger thuis hadden. maar ja, ik heb al werk genoeg aan de poezenbeesten dus...

Ik heb me uiteindelijk enorm geamuseerd op die markt. omdat ik er zoveel mensen tegenkwam die ik allang niet meer had gezien, of die ik eigenlijk toch al eens wou contacteren, of die ik eigenlijk niet ken, maar die wel broers of zussen van mij kennen en die wel mijn columns volgen, enzoverder.

Zo heb ik bijvoorbeeld besloten dat ik toch nog eens terug ga kijken hoe het hier ondertussen met de letsers (voor wie niet weet wat LETS is) staat. Ik was destijds betrokken bij de oprichting van de Letsgroep hier.  Maar ja, toen werd ik ziek en heb ik dat laten vallen.

En toen kwam ik de mensen tegen van Groen, en heb ik daar ook nog een babbeltje mee gehad. Tof, want die wou ik eigenlijk toch allang eens contacteren ivm een en ander, dus dat kwam ook weer goed uit.

En toen zag ik een standje van de filmclub FAR en daar haden ze een potje staan waaruit je een lotje kon trekken. Win ik toch wel een gratis ticket voor een filmvoorsteling zeker? Wauw, dat is dus al de 2de keer op korte tijd dat ik filmtickets win :-) Plus dan nog de gratis tickets voor de drive-in movies in Mechelen die ik "gekocht" had met mijn punten van de Metroclub :-)

En toen begon ik moe te worden en ging ik naar huis. Ik wist wel dat er nog een vuurparade kwam, maar dat was pas over een halfuur en ik zag het echt niet zitten om erop te wachten. Maar ik zat nog niet goed aan mijn buro of ik kreeg een belletje, of ik niet ook naar het plein kwam. En dat de vuurparade net begon. Ik terug op mijne velo ;-)

Nee, het was echt wel een leuke avond. Ik had echt het gevoel van, tiens, eigenlijk ben ik hier toch echt wel goed verankerd in deze stad. En ik zag mijn fijne Bolwerkplein echt leven. Fantastisch is dat!

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.