19-06-12

De vragende partij

Al eens gaan kijken op http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/dvp? Leuk initiatief! Ik heb al mijn eerste eigen voorstel gelanceerd en ben van plan er nog wel een en ander aan toe te voegen.

Maar er komt ook vanalles op waar ik me toch wel aan stoor. Het voorstel dat momenteel op de 1ste plaats staat bijvoorbeeld. Het legt de vinger op een groot pijnpunt in de Vilvoordse verkeerssituatie: de ronde punten aan de kerk. Er zijn maar weinig momenten op de dag dat er daar geen ellenlange files staan. Vooral in de richting van de brug over het kanaal. En dat maakt meteen ook duidelijk wat het probleem is. Het gaat vooral om doorgaand verkeer: mensen die niet in Vilvoorde zelf moeten zijn, maar over de brug, hetzij het stuk Vilvoorde over het kanaal, hetzij de achterliggende gemeentes. Wie er ooit op het idee is gekomen van die ronde punten weet ik niet, maar het is een gigantische vergissing geweest. te meer omdat je moet bedenken dat bijna ook alle hulpdiensten langs daar moeten passeren. de brandweerkazerne ligt daar en wie naar het ziekenhuis moet, moet ook langs daar. En brandweer en ambulances staan dus mee in de file. Want uitwijken om ze door te laten is op die plek haast onmogelijk. je huis zal maar in brand staan...

Maar het voorstel op zich is onzin. het heeft te maken met asociaal gedrag van een aantal bestuurders. In plaats van al in de file aan te schuiven vanaf het kruispunt van de Schaarbeeklei met de parkstraat, rijden die door tot bijna aan de kerk en proberen dan in te voegen. dat is zeer ergerlijk, dat vind ik ook. maar het voorstel om de hele strook af te zetten met paaltjes is evengoed asociaal. Want als je vlakbij de kerk op de Schaarbeeklei geparkeerd staat en je moet richting brug, dan kan dat op die manier niet meer.

En dat is de reden waarom ik me vaak erger aan dit soort pogingen om "de burger" aan het woord te laten. veel burgers denken niet verder dan hun  neus lang is.

Nog zo'n voorbeeld. Ergens zegt iemand - terecht - er is een probleem met parkeren. Oplossing: het Bolwerkplein (dat plein van mijn voorstel) wordt toch niet gebruikt, laten we daar een grote parking van maken voor het cultureel centrum. Ten eerste , compleet idioot, want er IS parkeergelegenheid op wandelsafstand van daar. Ten tweede, het is niet omdat een plein te weinig gebruikt wordt, dat je er zomaar auto's op moet gaan neerpoten. Ten derde, er is al zo weinig open ruimte in de stad. Dat plein heeft de wijk een stuk aantrekkelijker gemaakt, laten we dat asjeblieft zo houden.

Nochtans, ik moet toegeven, de mensen komen wel af met de verwachte pijnpunten. Parkeren is hier een probleem, maar ik denktoch dat dat vooral te maken heeft met de prijs. Er is niet zomaar te weinig parkeerplaats, er is vooral te weinig gratis parkeerplaats. De Rooseveltlaan is eigenlijk één grote parkeerplaats. Maar je hebt het stuk - dat overigens niet erg goed is aangelegd - aan de rechterkant van de Hendrik I-lei, waar het (meestal) gratis is en waar dus iedereen staat. En er is het stuk aan de andere kant, veel groter en beter om te parkeren, maar waar je moet betalen en waar dus bijna niemand staat.

Het Heldenplein met zijn vermaledijde ronde punten, dat is een echt probleem. De afschuwelijke slechte staat van de fietspaden op de Rooseveltlaan, de muggenplaag aan de watersite, het feit dat het station eigenlijk niet toegankelijk is voor gehandicapten. Allemaal zeer goede punten om aan de politiek over te brengen. maar over de juiste oplossing mag er toch nog wel wat nagedacht worden.

Alleszins, toch een leuk initiatief van De redactie :-)

 

De commentaren zijn gesloten.