03-03-12

Online gezondheidsdagboek

Om niet met mijn mond vol tanden te moeten staan als een dokter mij vraagt hoe lang of hoe vaak ik dat of dat symptoom heb, probeer ik al een tijdje een soort "gezondheidsdagboek" bij te houden. Maar ik had er nog niet echt het goede systeem voor gevonden. Ik had het gewoon op papier geprobeerd, maar dan dacht ik daar niet altijd aan. En dan moet je nog altijd zelf gaan tellen en analyseren als je ook iets met die gegevens wil doen, bijvoorbeeld zien hoeveel uur ik gemiddeld slaap.

Dat moet in het digitale tijdperk beter kunnen, dacht ik, en dus was ik al een tijd op zoek naar een manbier om zoiets online bij te houden. Nu vind je her en der wel eet- of slaapdagboeken. Maar dan zit je nog altijd met verschillende sites en alleen die onderwerpen.

Maar vorige week ontdekte ik - terwijl ik naar iets anders op zoek was - toevallig deze site: http://www.medhelp.org/. En die is dus geweldig! Er zijn "trackers" voor een heleboel zaken: schildklierproblemen, slaap, gewicht, pijn,... Als je een tracker aanmaakt bijvoorbeeld om pijnproblemen op te volgen, krijg je dit scherm, waarop je kan aanduiden waar je die dag precies pijn had en hoe erg die was:

pijn.JPG

Daarnaast kan je bijhouden welke medicatie je gebruikt of - en dat is wel een vraag die je vaak krijgt - die je in het verleden voor een bepaalde aandoening gebruikt hebt. Als je een geheugen hebt zoals het mijne is het wel handig als je al die info ergens bij elkaar kan hebben. je kan jezelf zelfs laten verwittigen als je pillenvoorraad bijna op is of wanneer je naar de dokter moet voor een bepaalde checkup. Ook handig voor gezinnen want je kan die trackers en alle andere info niet alleen bijhouden voor jezelf maar ook voor de andere gezinsleden. Eigenlijk een soort online medisch dossier.

Die trackers zijn behoorlijk uitgebreid, dus je kan er heel veel info in kwijt. Je geneest er natuurlijk niet van. Maar als je het goed en regelmatig invult, geeft het je wel een heel gedetailleerd en redelijk objectief beeld van je medische problemen. Als ik nu mijn dokter om een voorschriftje voor iets tegen diarree vraag, en hij stelt me dezelfde vraag als altijd, namelijk: jamaar hoe vaak heb je diarree. Dan ga ik deze keer tenminste kunnen zeggen, wel, zo of zoveel keer per week. En dan weet die mens tenminste of hij zich daar zorgen over moet maken en wat hij me precies moet voorschrijven ;-)

Het is trouwens door ondermeer die vraag dat ik op zoek ben gegaan naar een systeem om gezondheidsinfo bij te houden. Ik kan daar nooit op antwoorden. Omdat het net dat soort dingen is waarvoor mijn geheugen niet meer werkt: dingen waar ik niet echt bij stilsta. Vraag me waarover we het vanmorgen in de leeskring zoal hebben gehad en ik kan je een antwoord geven. Zelfs een vrij gedetailleerd antwoord, hoewel ik toch ook niet meer - zoals vroeger - bijna woordelijk zou kunnen herhalen wie wat gezegd heeft. Maar kom niet af met vragen als: wat heb je vanmiddag gegeten, of heb je wel je pillen genomen, of hoe zat het de consistentie van je potinhoud vandaag. Daar moet ik dan altijd vreselijk hard over nadenken. En vaak is het echt gewoon weg.

Ik val in herhaling, maar ik blijf me daarover verwonderen. Over dat falend geheugen van mij. Ik kan dat maar niet snappen dat je van iemand met een zeer goed geheugen (misschien zelfs te goed, want vroeger wist ik ook dat soort kleine details nog terug op te roepen) kan gaan naar dit. het is ook dat wat me het meest stoort. Dat wat me het meest het gevoel geeft dat ik van de ene dag op de andere als het ware in een andere mens veranderd ben. De vermoeidheid en de pijn, dat is anders. Die dingen geven me niet het gevoel dat ik een andere persoonlijkheid heb gekregen. Ik ben dezelfde als vroeger maar ik kan minder. Maar ik zonder mijn vroegere geheugen, dat ben ik niet meer. Dat voelt echt alsof ik in het lichaam van iemand anders zit.

Raar...

22:29 Gepost door Schaduw Zijde in Digitale wereld, Het vege lijf, Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.