28-12-11

RIP Jaklien Moerman

Met-de-maan-als-schuitje-Jaklien-Moerman-MarietteVanhalewijn-19478745.jpgZegt de naam Jaklien u iets? Als je opgroeide in de jaren '70, ken je haar vast wel. Haar tekeningen waren toen alomtegenwoordig in prentenboeken, op kalenders, communieprentjes,... Ik ben er bij het leegmaken van Oma's huis nog zo'n paar tegengekomen. Ik heb ze bijgehouden, maar ze zitten nog ergens in onuitgepakte dozen boven.

De tekening hiernaast is het voorplat van het verhalenboek Met de maan als schuitje. Het was een van de eerste boeken die ik kreeg. Ik heb het letterlijk stukgelezen. En... ik heb eindeloos lang de tekeningen overgetekend. Want van Jaklien leerde ik tekenen. Niet van haar persoonlijk, maar door haar tekeningen na te tekenen. Als je mij vandaag vraagt om een kindje te tekenen, dan heeft dat nog steeds een zeer hoog Jaklien-gehalte ;-)

Waarom breng ik haar ter sprake? Wel, ze is niet meer, Jaklien... De media hebben er weinig of geen aandacht aan besteed en dat vind ik natuurlijk jammer. Ik zou het niet eens geweten hebben, als ik niet toevallig aan het snuisteren was gegaan in het Man Bijt Hond beeldarchief van Eén.
http://www.een.be/programmas/man-bijt-hond/krijtlijnen  

Man Bijt Hond bracht een hommage aan Jaklien met getuigenissen van een aantal kleuterjuffen die zelf nog tekenlessen kregen van Jaklien. Klik op de knop hierboven om het fragment te bekijken.

Je kan haar tekeningen zoeterig vinden, kitsch, mij om het even. Ik hield van haar stijl. Voor mij zijn die tekeningen een bron van fijne herinneringen. Misschien geen kunst met grote K, maar daarom niet minder de moeite waard.

Vaarwel, Jaklien, vaar zachtjes met de maan als schuitje naar de overkant.

 

20:31 Gepost door Schaduw Zijde in Herinneringen, Lichtpuntjes, Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

yes, heb ik ook gezien, heel mijn kindertijd kwam weer voorbij. was ik ook dol op. Joeki was ook iets van haar als ik me niet vergis. ik ga dat fragment direct bekijken

Gepost door: erika | 28-12-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.