15-12-11

Prettige feesten?

Nee, prettig gaan ze dit jaar niet worden, vrees ik. Ik heb het er nog niet over kunnen hebben, hier, maar er is iets wat me al een tijdje zwaar op de lever ligt en dat maakt dat ik dit jaar niet al te veel reken op een feestmaaltijd.

Ik heb jullie al wel eens verteld dat ik van het OCMW maaltijdcheques krijg. Het is te zeggen, sinds kort zijn dat echte maaltijdcheques geworden, van het soort dat sommigen onder jullie ook van je werkgever krijgen. Vroeger waren het grote papieren, die enkel in één winkel in de stad te gebruiken waren, helaas niet de goedkoopste. En bovendien waren er in die winkel ook niet zelden grote voorraadonderbrekingen. Enfin, ze hadden dat bij het OCMW ondertussen zelf ook door, dus ze waren op zoek naar wat anders.

En dat is er sinds iets meer dan een maand gekomen, in de vorm van die maaltijdcheques. Maar... Er is helaas een grote maar en dat is wat me zo zwaar op de lever ligt. Van de oude voedselbons kreeg ik er 2 per week, voor een waarde van 25€ in totaal. Van de nieuwe krijg ik er ook 2 per week, maar wel slechts voor een totale waarde van 20€...

Voor wie niet al te erg op zijn geld moet letten lijkt dat peanuts, 5€. Wat is 5€? Wel voor mij is dat: 2 paar nylons, meer dan de helft van een pak vuilniszakken, een stukje vlees, iets lekkers af en toe, waspoeder, belkrediet, een zak kattenzand voor 2,5 week,... Moet ik nog verder opsommen? Enfin, een bedrag waarvan mijn rekening totaal in de knoei raakt als het wegvalt.  Vroeger moest ik een beetje rekenen: die week vuilniszakken, die week kattenzand, kousen, enz. Nu moet ik kiezen tussen wat ik nodig heb of eten.

En dat is héél moeilijk. zo loop ik bijvoorbeeld nog steeds het grootste deel van de tijd zonder kousen rond. Niet dat ik het niet koud heb. maar ik heb maar een paar stuks, en daar probeer ik het zo lang mogelijk mee doen. Tot nog toe is dat gelukt, in de auto hoeft het niet zonodig, dus draag ik alleen kousen als ik ergens met de bus naartoe ga. Vlees kopen lukt helemaal niet meer, zelfs niet als het afgeprijsd is voor snelle verkoop. Een stukje wild voor de feesten, dat zit er dit jaar dus echt niet in.  En fruit kopen is voortaan ook rekenen.

Nu heb ik dit ondertussen wel gesignaleerd aan het OCMW. Antwoord was een vraag: wil je dat we het als vraag voorleggen aan het comité. Dat vond ik zo ontmoedigend dat het heel lang heeft geduurd voor ik de fut en de moed kon bijeenrapen om te vragen om dat inderdaad te doen. Ik vind het al zo vinden dat ze je zomaar ineens zonder enige aanleiding die 5€ af nemen. Maar dat je dan ook nog eens moet gaan smeken of ze asjeblief zouden kunnen rekeningen houden met het feit dat het leven er niet bepaald goedkoper op geworden is? Dat vind ik er dus echt over...

Als dit een voorbode is van de evenwichtige verdeling van besparingen, dan hou ik mijn hart vast voor de komende jaren.

 

00:30 Gepost door Schaduw Zijde in Armoede | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik stuurde je een mail via FB!

Gepost door: Sakkerlien | 15-12-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.