20-07-11

Taalfouten

Onlangs op amper enkele uren tijd, bij verschillende, volwassen moedertaalsprekers, drie fouten in de vorming van de verleden tijd gehoord:

  1. daarmee is het kader geschept 
  2. hij heeft mij gehelpt
  3. zij heeft daaruit haar conclusies getrekt

Auw, auw, auw! Dan denk ik: tja, als ze het al niet meer correct kunnen zeggen, dan kan je toch onmogelijk verwachten dat ze het correct gaan schrijven, hé.

Maar hoe komt dat toch? Je moet dat toch horen als je het zegt, nee? Ok, de eerste zin, tot daar toe, waarschijnlijk iemand die eens een woord wou gebruiken dat-ie anders niet zo vaak in de mond neemt en dan is een foutje rap gebeurd. Maar "gehelpt" en "getrekt"? Hoe leren die dat aan hun kinderen?

Of het moet toevallig zijn dat dat net het probleem is: dat ze juist heel veel contact hebben met kinderen op de leeftijd dat die dat soort fouten maken. Of ze hebben een schildklier die nog erger opspeelt dan die van mij ;-)Anders snap ik echt niet hoe je dat soort fouten maakt.

13:34 Gepost door Schaduw Zijde in Taal | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Als je het binnen het bredere linguïstische kader bekijkt, is dit soort taalfouten niet zo verwonderlijk. Er is in onze taal al eeuwen een evolutie in de gang naar meer regelmatige werkwoorden, vroeger hadden we nog veel meer onregelmatige dan nu. Hoe minder vaak het werkwoord gebruikt wordt, hoe sneller het de evolutie naar regelmatig zal voltooien. Werkwoorden die enorm vaak gebruikt worden (zoals zijn en hebben) zullen nooit regelmatig worden. Ook in het Engels is die evolutie aan de gang, daar zijn al veel meer werkwoorden regelmatig geworden dan in het Nederlands.

Het helpt om het vanuit die invalshoek te bekijken, maar het blijft natuurlijk nog steeds ergerlijk :)

Gepost door: Greet | 20-07-11

Reageren op dit commentaar

Wel, ik vraag me dat inderdaad vaak af, of onze taal niet sterk aan het veranderen is. Schrijftaal is in zekere zin "dood", evolueert alleszins minder snel dan gesproken taal. Maar je hoort ook in gesproken taal zoveel "fouten", dat ik soms denk dat ik degene ben die "fout" is omdat ik niet mee-evolueer ;-)

Gepost door: Schaduw Zijde | 20-07-11

* aan de gang!

Gepost door: Greet | 20-07-11

Reageren op dit commentaar

zelf ben ik 65 jaar en dt vind ik ook moeilijk hoor,ik vind het doodzonde als ik een dt fout schrijf ,maar het gebeurt toch want soms weet ik het echt niet , ook al helpen mijn kleinkinderen mij met tipjes,waarvoor ik heel dankbaar ben.
Sinds ik van de schoolbanken weg ben zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen, ik zoek dan op wat die betekenen, met dank aan internet en mijn kinderen die mij het geleerd hebben. Heb maar tot 13 jaar naar de school geweest, ga nog eens gaan denk ik.

Gepost door: Tinne | 20-07-11

Reageren op dit commentaar

Dt-fouten, dat begrijp ik nog wel, hoor, omdat je het nu eenmaal niet hoort als je het zegt :-)

Gepost door: Schaduw Zijde | 20-07-11

doet pijn aan je oren hé, zo'n kemels

Gepost door: Sakkerlien | 22-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.