10-07-11

Koppen XL: ouderen als slachtoffer van oplichting

Dit ook gezien? Gebeurt heel vaak, en niet alleen bij ouderen. Al zijn wat oudere mensen blijkbaar inderdaad wat kwetsbaarder. Als je in je onmiddellijke omgeving oudere mensen hebt, is de kans groot dat je er vroeg of laat mee geconfronteerd zal worden.

Ik heb het zelf ook meegemaakt met mijn Omaatje destijds. Haar zomaar een contract met een andere telefoonmaatschappij aangesmeerd. Ik was laaiend! Maar ik heb de zaak in orde kunnen brengen, en eigenlijk was dat helemaal n iet zo moeilijk. Vandaar dat ik graag een woordje van advies meegeef.

Het belangrijkste wat je moet doen, is je niet boos maken op het slachtoffer. Ja, ze hebben zich laten oplichten. Maar je moet ook beseffen, die oplichters zijn zo ontzettend gehaaid: als ze jou zelf op een slechte dag treffen, zou je zelf ook slachtoffer kunnen zijn voor je het goed en wel beseft. Trouwens, als je even stilstaat bij je gevoelens, besef je zelf ook snel genoeg dat je eigenlijk niet kwaad bent op het slachtoffer. Je bent vooral geschrokken omdat je ziet hoe gemakkelijk er misbruik wordt gemaakt van iemand die een zeker kwetsbaarheid heeft.

Bovendien, tegen dat het slachtoffer ermee bij jou komt aankloppen, beseffen ze zelf doorgaans ook al wel dat er iets niet klopt en ze schamen zich daar al genoeg over. Een van de dames in de reportage zegt het ltrouwens etterlijk: ik zeg niks tegen mijn familie, want ik schaam mij en dan maken ze zich kwaad op mij. Maak oudere mensen in je omgeving dus vooral duidelijk dat, als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt, dat ze dan bij jou terecht kunnen en dat ze zich echt niet hoeven te schamen. Tenslotte ligt het probleem niet bij hen, maar bij degene die misbruik van hen probeert te maken. Die zouden zich moeten schamen. Maar ja...

Stel die mensen ook gerust. Zeg ze dat je het in orde gaat brengen, dat ze op jou kunnen vertrouwen. Vertrouw er zelf ook op dat het in orde zal komen. Dit soort praktijken kan echt niet en dat beseffen de plegers van malafide praktijken zelf goed genoeg. Mijn ervaring is dat het effectief in orde komt, en makkelijker dan je misschien wel denkt.

Je neem dan zo snel mogelijk contact op met de firma in kwestie. Ik ben geneigd om dat soort dingen schriftelijk af te handelen. Enerzijds omdat ik me natuurlijk zelf op papier zekerder voel dan mondeling ;-) Maar ook omdat je dan altijd iets op papier hebt. Maak hen duidelijk, en dat mag best in ferme bewoordingen, dat je van dit soort praktijken absoluut niet gediend bent. Vraag om het contract onmiddellijk en zonder kosten te annuleren. Je kan er ook meteen bijzeggen dat je als ze dat niet doen, je verdere stappen zal ondernemen. Er bestaan genoeg ombudsdiensten etcetera waarbij je terechtkan voor dat soort dingen.

Pieker er nog niet over wat die verdere stappen zullen zijn. Doorgaans zijn verdere stappen niet eens nodig. Eens deze bedriegers doorhebben dat er achter het kwetsbare oudje iemand anders staat, die sterker in de schoenen staat en hen in bescherming neemt, druipen ze vanzelf wel af. Doen ze dat niet, dan heb je nog tijd genoeg om te bedenken hoe het verder moet. Win advies in en als het niet anders kan, dan onderneem je inderdaad verdere stappen.

Dat is zo'n beetje mijn persoonlijk advies. Misschien hebben jullie er ook al mee te maken gehad en heb je nog aanvullende raadgevingen? Laat maar horen dan :-) 

 

01:37 Gepost door Schaduw Zijde in Gezien op tv, Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Niet gezien nee, wel al meegemaakt, en niet met oudere mensen. Wel met Raif, toen we al uiteen waren. Timide tegenover al wat macht uitstraalde, niet erg mondig wegens gebrek aan talenkennis, al helemaal niet kunnen schrijven en gewoon denken "och ik betaal, dan ben ik ervan af". Dat heb ik hem op z'n minst geleerd, van zich te verweren, van niet zomaar toe te geven. Hij kon niet schrijven, voelde zich onzeker aan telefoon, dus was zijn taktiek om ter plekke te gaan en ofwel van zijn oren te maken, ofwel zijn charmes uit te spelen, ofwel het slachtoffer uit te hangen. Het heeft elke keer geholpen, op den duur ook zelfs bij de officiële instanties. ;-)

Gepost door: blablamie | 10-07-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.