12-01-11

Wat kost een wasbeurt in een wasmachine?

Luminus testte het uit en deed verslag in hun nieuwsbrief. Ze vergeleken 4 toestellen, 1 antiquiteit uit 1988 en 3 recentere modellen. Een leerzaam initiatief. Waaruit eens te meer bleek dat je alle milieutips, waarmee een mens tegenwoordig rond de oren geslagen wordt, toch best met een korreel zout neemt en uittest vooraleer ze klakkeloos over te nemen. Zo komen ze tot de conslusie dat het groene label op wasmachines blijkbaar meer slaat op het water- dan op energieverbruik. En uit de vergelijking bleek ook dat het hoogbejaarde toestel het uiteindelijk toch niet zo heel veel slechter doet qua verbruik.

Uiteraard zijn de nieuwe toestellen effectief zuiniger, op alle vlakken. Maar uit wat ik hier zie, leid ik dan toch af dat als je het geld niet hebt om een recente wasmachine te kopen, dat je daar toch ook weer niet echt je broek aan gaat scheuren. En de wereld zal beslist niet vergaan omdat ik armoezaaiers als ik hun was noodgedwongen in een afstands en niet-milieuvriendelijk toestel moeten doen.

Wat mij vooral opviel, is het verschil tussen een wasbeurt met je eigen machine tov een in de wasserette. Een paar jaar geleden zat ik een tijdje zonder toestel en moest ik noodgedwongen mijn was gaan doen in de wasserette. Hoeveel het nu is, weet ik niet, maar ik weet dat dat toen zo'n 4 à 5 € was. Ok, de machines zijn groter, dus het verbruik zal wel groter zijn. Maar daar staat dan tegenover dat je als alleenstaande behoorlijk hard je best je best moet doen om 1 zo'n toestel vol te krijgen. En dus draai je meestal maar een halve machine. Mijn antieke wasmachine heeft dan op zijn minst nog een spaarknop voor als je maar een halfvolle trommel hebt. Maar als ik naar de wasserette moet, betaal ik daar wel de volle pot.

Ik hou dan ook mijn hart vast voor de dag dat mijn senior er compleet de brui aan geeft (het kan sowieso al geen water meer opwarmen). Veel kans dat ze me dan vanuit het OCMW naar de wasserette gaan verwijzen. Nochtans, als ik dit zie, dan denk ik dat de ca 150 à 200€ die je nodig hebt voor een goed tweedehands toestel eigenlijk op de lange duur goedkoper uitkomen en milieuvriendelijker zijn.

Enfin, voorlopig doet-ie het nog. Witte was moet ik weliswaar voorbehandelen en voorwassen, voor het gewone programma en ook dan nog is het resultaat soms nog van die aard dat ik de was nog eens opnieuw moet doen. Maar bon, het ding draait toch nog. En ik heb uit al mijn ellende van de afgelopen jaren geleerd om me pas echt zorgen over iets te maken als het zich voordoet.

17:00 Gepost door Schaduw Zijde in Goeie deals | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

voor witte was met vlekken: die laat ik ook en nacht tot 24 uur (in een emmer) trekken in ariel. sorry voor de reclame, maar dat geeft bij mijn weten echt wel het beste resultaat. en dan een voorwas én een hoofdwas. en dan is het toch wel superwit. ik was op 40°; op koud zal het resultaat misschien minder zijn; maar je kan eventueel je temperaturr bijsturen door als het water in de machine loopt via het zeepbakje warm water bij te voegen. Mijn moeder deed dat vroeger altijd omdat de machine dan minder tijd nodig had om op te warmen (en dus electriciteit en wastijd spaarde). maar het kan jou helpen om de t° van het water te verhogen.

Gepost door: Rita | 25-01-11

Reageren op dit commentaar

Wel, dat van dat warm water bijgierten, dat ga ik eens proberen. Zou ik nooit aan gedacht hebben :-) Zo zie je maar dat mensen vroeger al wisten wat besparen is :-)

Gepost door: Schaduw Zijde | 28-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.