08-11-10

Egeltje

Toen ik daarnet door mijn straat reed, zag ik plots aan de rand van het voetpad iets kleins en donkers bewegen. Mijn eerste gedachte was: iek, een rat. Want het beestje had zo ongeveer die grootte. Maar het mankeerde een staart, merkte ik bij nader toezien op. En toen realiseerde ik me dat het een egeltje was. Een egeltje dat helaas wel van plan was om voor mijn wielen over te steken...

Bon, ik ben dus gestopt. Ben zelfs effe achteruitgereden omdat ik het beestje niet meer kon zien en ik natuurlijk niet wilde riskeren eroverheen te rijden. Tegen dan was het al terug de stoep opgelopen en toen verdween het in een gaatje in een haag.  

Ik denk dat het nog een jong beestje was, want ik heb al wel grotere egels gezien. Denk ook dat die jonkies niet genoeg ervaring hebben om te weten wanneer ze veilig een straat kunnen oversteken. Ik herinner me dat ik een paar maand geleden nog eens ergens trager ben gaan rijden omdat ik een egel zag oversteken. Toen maakte ik me de bedenking dat dat beestje wel moest oppassen want het was een redelijk drukke baan die het overstak, en eentje met vooral veel zwaar verkeer. Een paar weken nadien passeerde ik op dezelfde plek en toen lag er een plate egel... Misschien was het niet dezelfde, maar ik vreesde er toch voor.

Ik hoop nu maar dat het egeltje van daarnet niet hetzelfde lot beschoren is... Denk niet dat er veel mensen zijn die stoppen voor een egel. 

20:55 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Fauna en flora | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ik snap dat niet: mensen die NIET stoppen voor een dier. ik kan me niet inbeelden dat die mensen dan wel zouden stoppen voor een mens. een levend wezen is een levend wezen, hoe klein ook. ik heb ook nooit gesnapt hoe je bijvoorbeeld een eekhoorn kan plat rijden. die beestjes zijn zò razend snel, hoe KAN je die nu NIET ontwijken???
en vooral: waarom rijdt iedereen op wegen waar beestjes thuis zijn zo snel?
op een autostrade, daar kan ik me wel voorstellen dat je een konijntje dat plots uit de berm komt gesprongen moeilijk kan ontwijken, en dan nog, maar een dorpsweg? een baan van de ene dorpskern naar de andere? ik hoop dat het me nooit overkomt, maar ik rijd nu al ongeveer 25 jaar, ik heb nog nooit een dier geraakt *hout vasthouden*, wel al veel de weg zien oversteken, vlak voor mijn wielen zien wegschieten en met kloppend hart vaststellen dat ik op tijd stilstond.
er is natuurlijk een stuk geluk mee gemoeid, maar volgens mij toch ook héél veel oplettendheid, en misschien toch ook een beetje goede wil, neen?

Gepost door: blablamie | 09-11-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.