20-10-10

Valse tanden

Als je bij ons thuis vroeger onverhoeds de verkeerde kastdeur opentrok, lachte Oma al haar tanden bloot. Letterlijk dan, want die lagen in die kast in een glas en ze lachten je je van daar uit stralend tegemoet. Toen ik haar huis moest leegmaken heb ik ze in de vuilbak gegooid, want ik wist echt niet wat ik er anders mee moest doen. Een bril, daar kan een ander nog iets aan hebben, kleren ook, maar tanden, tja...

Ik moest aan die tanden denken toen ik op tv dat oud mensje hoorde zeggen dat ze van haar pensioen geen tanden kon kopen. Met wat ik thuis heb gezien, is er eerlijk gezegd geen haar aan mijn hoofd dat eraan denkt om ooit zo'n salle-a-manger ( zo noemden we dat ;-) aan te schaffen, zelfs al zou ik geen tand meer hebben maar wel het geld om er te kopen. Dan nog liever tandeloos...

Want Oma's tanden, dat is me een historie geweest. De details herinner ik me niet allemaal. Ik was ocharme een jaar of 10 en dan zijn valse tanden echt wel de ver-van-mijn-bed-show. Wat ik me wel herinner is dat het stel dat in de kast lag, het 2de was. Het eerste was zo lelijk en pastte zo slecht zowel in haar mond, als bij haar, dat Oma noodgedwongen terug naar de tandarts moest. Wat ik me ook herinner is Oudste Zus - toen nog een kleuter - die meteen toen Oma ermee thuiskwam met een van afgrijzen vervuld stemmetje riep: Oma, doe die tanden uit. Het was ook echt geen zicht.

Niet dat het 2de stel valse tanden zoveel beter was. Vandaar dat ze meestal in de kast lagen en eigenlijk alleen bij formele aangelegenheden gedragen werden. Zelden voor lang, want na enige tijd haalde ze haar zakdoek boven en probeerde zo onopvallend mogelijk de tanden daarin te laten verdwijnen (ach, mijn Omaatje toch, je kon er toch zo zalig mee in affronten vallen ;-) En dat ze ze uitdeed om te eten. Geef toe, van logica gesproken. Niet zelden werd dan ook bij ons thuis aan tafel gesuggereerd dat Oma misschien beter haar tanden zelf kon laten eten.

Achteraf bekeken, ik denk dat het probleem was dat Oma wellicht veel te lang met de aanschaf van haar salle-a-manger gewacht heeft. tegen dan had de tandarts welllicht gewoon geen referentiekader meer en had haar mond zich allicht ook al naar tandeloosheid gezet. Wat er ook van zij, ik heb er een trauma aan overgehouden, vrees ik. Het idee van zo'n grijnzend gebit in mijn mond te moeten stoppen, brrr, nooit van mijn leven...

01:34 Gepost door Schaduw Zijde in Herinneringen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Hahaha grappig verhaal. Gelukkig heb ik een familie die altijd haar tanden in haar mond gehouden heeft, een minimum aan valse, hoogstens een brug ofzo.
Maar troost je, de technieken nu zijn veel veranderd, en de valse tanden zijn doorgaans zelfs mooier dan de echte,hoewel je het verschil eigenlijk niet ziet.
Wij hebben een tandarts in de familie, die aan ons niet bijster veel verdient denk ik, want zoals reeds gezegd, gezonde-tandenfamilie. En dat is niet omdat we regelmatig naar de tandarts gaan hoor!

Gepost door: blablamie | 20-10-10

Reageren op dit commentaar

Ik zie de tanden van mijn grootmoeder ook nog steeds staan in een glaske water. Ik was er echt vies van ... brrr ...
Hopelijk willen mijn tanden voor altijd bij mij blijven :-)

Gepost door: Mamapippa | 20-10-10

Reageren op dit commentaar

@blablamie: nee, echt, ik zie dat niet zitten. het is een echt trauma. je moet bedenken, ik heb zo'n 30 jaar op die klapperaars moeten kijken. Ze mogen nog zo goed gemaakt zijn en er zo goed uitzien, ik wil zoiets niet in mijn mond. Dus, als we elkaar tegen dan nog kennen, zal je het met een tandeloos mummelend oud besje moeten doen ;-)

Gepost door: Schaduw Zijde | 22-10-10

Reageren op dit commentaar

@Schaduwzijde: no problem! Maar je zal dan wel op mijn mond-vol-tanden moeten kijken, want ik ben van plan om de familietraditie verder te zetten hoor! ;-)

Gepost door: blablamie | 25-10-10

Reageren op dit commentaar

Dat kan ook goed meevallen hoor. Mijn mama heeft de pech geboren te zijn met slechte tanden en draagt al sinds haar twintigste een gebit, en je merkt er niks van. Zelf heeft ze er ook bijna geen last van en ze doet ze enkel uit om te slapen.
Het is maar wat je eerste ervaring ermee is, zeker :)

Gepost door: Greet | 26-10-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.