30-07-10

Berenklauw

clipped from www.hln.be

Gevaarlijke reuzenberenklauw verovert België

Reuzenberenklauw, een plant waarvan het sap brandwonden kan veroorzaken, is in België in volle opmars. Dat zegt de woordvoerster van de Nationale Plantentuin van België, Brigitte Vermaelen.

Reuzenberenklauw gedijt vooral in de wegberm, zegt Vermaelen. "Langsrijdende auto's en treinen helpen de zaden te verspreiden."

Eén plant verspreidt tot honderdduizend zaden en is opgewassen tegen droogte en koude. Dat verklaart waarom reuzenberenklauw in opmars is, aldus de woordvoerster.

Ernstige brandwonden
Contact met de bladeren van de plant kan ernstige brandwonden veroorzaken, aangezien het sap zich in de zon op de huid als zuur gedraagt. De brandwonden ontstaan 15 minuten tot 2 uur na het contact met de plant. De plantentuin heeft al meermaals particulieren en autoriteiten gewaarschuwd voor de reuzenberenklauw. Reuzenberenklauw kan vijf meter hoog worden en heeft bladeren tot drie meter lang. (belga/adb)
26/07/10 20u34
  blog it

Gedijt vooral in de wegberm? Tarara! Gedijt overal: in de volle zon, in de schaduw, met zijn voeten in het water, met zijn voeten droog, zandgrond, kleigrond, ... O-ve-ral!

Ik zie de plant zich hier in mijn omgeving verspreiden aan een sneltreintempo. Er is geen enkel plekje meer waar-ie niet te vinden is. In het begin zag ik nog dat de planten langs de wandelpaden regelmatig omgetrapt werden. Ik denk om ze kapot te krijgen. Eerlijk gezegd denk ik dat dat de verspreiding alleen maar bevorderd heeft. Het wordt nu blijkbaar niet meer gedaan, heb ik de indruk, maar ja, daarmee is het probleem ook niet opgelost.

Als je het mij vraagt, het wordt hoog tijd dat iemand zich ermee gaat bezighouden, want binnenkort groeit heel België er mee vol.

12:19 Gepost door Schaduw Zijde in Fauna en flora | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Je ziet ze inderdaad overal, maar ik wist niet dat het een gevaarlijke plant was ...

Gepost door: Mamapippa | 30-07-10

Reageren op dit commentaar

Ook in Nederland al jaren heel veel en overal, viel er een paar jaar geleden midden in en had idd brandwonden, zeker na een paar uur in de zon, wa'k dus nie wist..

Gepost door: danique | 30-07-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.