17-07-10

Vlierbloesemsiroop

Gisteren mijn tweede poging gedaan tot het maken van vlierbloesemsiroop. Ik vreesde ervoor want eigenlijk stonden de potten al veel te lang te trekken. Dat moet eigenlijk 1 dag en ze stonden hier al een paar weken.

Misschien eerst uitleggen hoe het moet, dan kunnen diegenen onder jullie die van niks weten ook volgen.

Je plukt een hele hoop vlierbloesem. Niet langs de straat uiteraard want dan heb je vlierbloesemsiroop met uitlaatgassen. Pluk de vlierbloesem als er veel stuifmeel in zit. Schud eens met een tak en als je een fijn gelig stof ziet vliegen, dan zijn ze er helemaal klaar voor. Het is immers de stuifmeel die de smaak geeft.

Vlierbloesem groeit in schermen. Rits de bloemetjes van die schermen af en leg ze in een schone bokaal. Giet er water over tot de bloemetjes onder staan. Voeg ook een eetlepel of 2 citroensap toe. Als je onbespoten citroenen hebt, kan je die in schijfjes snijden en die tussen de bloemetjes leggen. Doe het deksel op de pot en laat die - zoals gezegd - 1 dag staan op een zonnige plek.

Neem een kom, een zeef en een (propere) doek. Kaasdoek als je dat hebt, maar een zakdoek of een oud stuk laken werkt ook. Giet de inhoud van de bokaal in de zeef met het doek en laat het uitlekken.

Dan weeg je hoeveel vocht je hebt en giet het in een pot (geen aluminium kookpotten gebruiken voor confituren en aanverwante!). Weeg daarna evenveel suiker af en roer dat door het vocht. Zet de pot op het vuur en breng het mengsel aan de kook. De siroop is klaar als de eerste bubbeltjes verschijnen. Schuim af en giet in gesteriliseerde bokaals of flesjes.

Ik had massa's vlierbloesem geplukt. Genoeg voor vier bokaals. Maar ja, met die stage en zo... Enfin, die bokaals stonden hier nog altijd en ik dacht, ik moet toch ooit eens zien of er nog iets mee aan te vangen valt. Een pot bleek beschimmeld. Maar de rest was nog in orde. Enfin, het is te zeggen, het rook zoals het hoort te ruiken. Maar... dat is niet genoeg. Dat weet ik van mijn 1ste poging, vorig jaar. Rook toen ook zoals het moet, maar het smaakte niet lekker. Nu, ik denk dat ik de vlierschermen toen een beetje te vroeg heb geplukt.

Enfin, ik heb de siroop voor ik naar de Open Air Movies ging in flessen en potjes gedaan en nadien eentje open gedaan en geproefd. Perfect!!! Mmm, nu ik kan genieten van heerlijk fris water met een scheutje vlierbloesemsiroop :-)

11:54 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek, Eten en drinken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'k Heb het eigenlijk nog nooit geproefd ...
Dus proef maar voor mij bij :-)

Gepost door: Mamapippa | 17-07-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.