13-06-10

Verkiezingen

Zelfs tot in zijn slaap is een mens ermee bezig...

Net voor ik wakker werd, droomde ik dat ik naar het stembureau ging. Het was daar een complete chaos. Ik woon in het arrondissement BHV, weet je wel, waar de burgemeesters de verkiezingen niet wilden organiseren vanwege ongrondwettelijk. Aan mijn bureau stond maar 1 persoon en die kreeg het absoluut niet gebolwerkt, natuurlijk. Toen ik naar mijn hokje ging, zag ik dat iemand daar zijn kaart had laten liggen. Ik gaf ze eerst af en die man was heel blij dat ik dat gedaan had. Hij zag eruit alsof hij helemaal aan het eind van zijn Latijn was.

De werkelijkheid was gelukkig anders. Blijkbaar is de medewerking van een burgemeester toch niet echt cruciaal op dit vlak? Zoals gewoonlijk hoefde ik zelfs niet aan te schuiven. Hoe werkt dat eigenlijk? Per familienaam? Dat zou veel kunnen verklaren: er zijn niet zoveel namen die met dezelfde letter als de mijne beginnen. Ik herinner me nog dat het bij Opa heel anders was, maar diens naam begon dan ook met een D.

Doet me eraan denken dat ik een vage herinnering heb aan een keer dat ik met hem mee mocht in het stemhokje. Ik was nog klein, want het stemhokje is heel hoog in mijn herinnering. En dat is zo ongeveer alles wat ik me ervan herinner. een hoog houten hokje met een gordijn, Opa die met een heel groot vel papier in zijn handen stond en een potlood aan een koord.

Ik herinner me ook - maar dan van veel later - dat ik ooit nog eens serieus gevochten heb met dat potlood en dat papier. Het koord was toen te kort om bij de partij van mijn keuze te geraken. Uiteindelijk heb ik het blad moeten omkeren en dan op zijhn kop moeten stemmen.

Het was de eerste keer dat ik het zo moeilijk vond om te kiezen. De eerste keer dat ik tot bijna het laatste moment getwijfeld heb. Ben er nog tot gisterenavond laat mee beziggeweest. En eerlijk gezegd, ik twijfel nog steeds. Nog nooit tevoren behoefte gevoeld om te kunnen panacheren. Nu wel. Deze keer had ik echt liever op mensen kunnen stemmen in plaats van op partijen. Ik had zelfs graag kunnen stemmen voor mensen op andere lijsten dan die van mijn arrondissement.

Wat maakte het zo moeilijk? Niet dat mijn politieke voorkeur veranderd is. Die ligt nog steeds bij Groen, ook al ben ik het niet 100% eens met hun programma. Maar ik heb me deze keer afgevraagd of het niet beter zou zijn om te stemmen op een groetere partij, om die daarmee wat meer tegengewicht te geven tegen NVA. Volgens de stemtest van de Standaard de partij waarmee ik het meest van mening verschil. Ik hoop met heel mijn hart dat er voldoende mensen niet voor dat duizendmaal vervloekte NVA hebben gestemd.

Er was trouwens iets raars met die stemtest. Ik kwam tot de merkwaardige conclusie dat ik behalve met Groen en SP.a nog het meeste standpunten deelde met het VB. Huh??? Maar toen ik het ging nalezen, bleek dat de argumenten voor die keuze dan wel altijd compleet anders bleken te zijn. Het was me trouwens nog al opgevallen tijdens de campagne. Soms deden ze uitspraken, waarvan ik op het eerste gezicht dacht: tiens? Maar als ze dan hun argumenten uiteen beginnen te zetten, blijkt altijd dat ze op basis van een heel andere redenering tot diezelfde conclusie kwamen. Een redenering die niet zelden volgens mij absoluut niet bij de conclusie paste. Kan alleen maar concluderen dat ze bij het VB hun best doen, om standpunten te formuleren die bij het publiek goed vallen. Je mag alleen niet verder kijken dan louter het standpunt.

Tot vanavond ga ik me er verder niet meer mee bezighouden. Ik was even op Facebook en zag daar al meteen uitslagen circuleren die ik allesbehalve bemoedigend vond. Bwaak... 

15:39 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Uitslagen die mede bepaald zijn geworden door zeg maar elk lid van mijn familie. ALLEMAAL hebben ze NVA gestemd. Geen andere echte keuze, klonk het. Maar we denken niet dat hij zo ver zal gaan van het land ook echt te splitsen, want dat is niet waar we voor gestemd hebben, wel voor verandering. Ziehier de keuze van het gros van Vlaanderen, als ge het mij vraagt...

Gepost door: blablamie | 19-06-10

Reageren op dit commentaar

ook ik kwam tot exacte hetzelfde resultaat bij de stemtest als jij, in dezelfde volgorde, terwijl ik even ver van dat blok sta als jij, dat weet je. Misschien vind je hier een verklaring:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/06/10/de-standaard-stemtest-politiek-onverantwoord
ik vond het een interessant artikel
en zo zijn die stemtesten natuurlijk maar wat het zijn: een spelletje

Gepost door: Rita | 20-06-10

Reageren op dit commentaar

huuuh de link doet het niet, ik probeer het nog eens... anders copiëren en in je balk plakken...
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/06/10/de-standaard-stemtest-politiek-onverantwoord

Gepost door: Rita | 20-06-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.