15-05-10

Verbrande Brug

Wie mij een beetje kent, weet dat ik iets heb met arbeidershuisjes. Ik ben in zoeentje opgegroeid, woon daarnu ondertussen ook zelf in en hoop dat nog geruime tijd te kunnen doen. Toen ik nog geld had om zomaar met de auto rond te toeren, kwam ik eens op het idee een straat in tre rijden die ik niet kende, maar die me boeide vanweg de rij arbeidershuisjes die ik vanop de steenweg kon zien. Ik kwam terecht in een kleine wijk, die wel iets weg heeft van de Duchéhofwijk, hier bij ons in de Far West.

Het verbaasde me wel daar zo'n wijk aan te treffen. Meestal liggen die toch eerder in stedelijk gebied en in de omgeving van industrie. Wist ik veel dat die industrie er ooit wel geweest is, maar dat daarvan nu ook de laatste sporen verdwenen zijn. Behalve dus die wijk, de Gaston Devoswijk.

Toen ik zag dat Vidimus een uitstapje organiseerde naar deze wijk, dacht ik natuurlijk"Tof!". En toen een van mijn vroeger medestudenten voorstelde om me te komen opppikken, tja, dan had ik geen excuus meer om niet mee te gaan.

Het was een leuke en zeer leerrijke namiddag. We werden zeer deskundig rondgeleid door Florence Van Driel, die de graad van master in de kunstwetenschappen en archeologie behaalde met een landschapsonderzoek rond de gewezen cokesfabriek Les Cokeries du Brabant.

Dat is dus de fabriek, waar de arbeiderswijk bij hoorde. En ik moet toegeven, ik had er nog nooit van gehoord. Ik kende de Marly en Forges de Clabecq, maar deze naam zei me niks. Wel had ik gemerkt dat er enige tijd geleden een industrieel gebouw was gesloopt, dat zich bevond waar de Cokeriestraat (die naam heb ik moeten opzoeken) uitkomt op de steenweg naar Eppegem. En dat was meteen het laatste spoor van de Cokeriessite, zo leerde ik vanmiddag. Zo komt een mens soms dingen pas op het spoor als ze er niet meer zijn.

Enfin, ik vond het zeer boeiend. Niet in het minst omdat het over het (toch wel rijke) industriële verleden van mijn eigen streek gaat. Mijn foto's van de wandeling van vanmiddag vind je hier: http://www.facebook.com/album.php?aid=2056988&id=1443... Het traject kan je hier mee volgen: http://www.geodistance.com/?id=53240

21:55 Gepost door Schaduw Zijde in Uitstapjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.