12-01-10

Spelling

Hoe meer mensen op het internet schrijven, hoe slechter ze dat doen, begin ik de indruk te krijgen. Ben de laatste dagen diverse keren eenzelfde type spellingsfout tegengekomen. Meervoudsvorming van woorden die eindigen op een -s: gansen ipv ganzen, beursen ipv beurzen. Gezien bij verschillende personen, allemaal Vlamingen.

Vreemd vind ik dat en daarom bleef het me ook bij. Ik bedoel, dat hoor je toch als je het uitspreekt. Dt-fouten kan ik soms nog begrijpen, omdat je het niet altijd hoort. Het lijkt me ook geen typfout of zo, Hoewel de s en de z natuurlijk niet ver uit elkaar liggen op het toetsenbord. Maar een typfout, die kom je meestal niet in reeksen tegen. Als ik op enkele dagen tuijd hetzelfde type fout zie, in verschillende contexten, bij verschillende mensen, dan ga ik toch vermoeden dat er systeem in zit. Alleen, ik snap het systeem van deze fout niet.

Nu ja, ik snap spellingsfouten zelden, omdat ik er zelf nooit echt last mee heb gehad. De spellingsregels van het Nederlands zijn ook niet echt vreselijk moeilijk, dunkt me. Niet dat ik zelf geen fouten maak. Integendeel zelfs, ik merk dat ik -zowel bij het typen als bij het schrijven - vaak letters omwissel of een totaal andere schrijf dan ik bedoelde. Zal wel met de vermoeidheid en concentratiestoornissen te maken hebben, neem ik aan.

Maar meestal zie je bij spellingsfouten wel iets van een "systeem". Een n op het einde van een woord weglaten bijvoorbeeld: tja, we spreken die dan ook zelden uit, dus het is begrijpelijk dat die kan wegvallen als iemand schrijft. Een t ipv een d op het einde van een woord: wordt dan ook als t uitgesproken, dus... Maar beursen ipv beurzen, dat snap ik niet.

Iemand een idee?

16:35 Gepost door Schaduw Zijde in Taal | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik erger me dood aan al die taalfouten op het internet, alsook de dt fouten die te pas en te onpas worden gemaakt,.....maar blijkbaar doet niemand er nog moeilijk over,....ik ben de regels bij mijn zoon er aan het indrammen, tot groot ongenoegen,.....hihihi

Groetjes,
Charlie
x

Gepost door: charlie love | 05-05-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.