12-12-09

Zoekgedrag

Ook al ben ik niet meer actief als bibliothecaris, ik blijf wel geïnteresseerd in het vak. Zo vind ik het bijvoorbeeld boeiend om in mijn blogstatistieken te kijken hoe mensen bij mij zijn terechtgekomen. Geeft je een goed beeld op zoekgedrag.

Hoe en waar mensen naar informatie zoeken is vaak verre van evident. Zelfs met al mijn ervaring in het werkveld sta ik er soms nog van te kijken hoe ongelukkig en/of omslachtig mensen soms hun vraag formuleren. Een van de leukste maar zeker niet gemakkelijkste opdrachten van een bibliothecaris is proberen te achterhalen wat een klant eigenlijk juist zoekt. Ik herinner me nog dat ik in mijn tijd bij 11.11.11 vaak gelachen heb om mensen die kwamen vragen naar "iets over ontwikkelingssamenwerking". Tuurlijk hadden we dat: een paar duizend titels, meen ik me te herinneren... Hubn eigenlijke vraag was doorgaans veel concreter dan dat, maar je moest ze dan wel de pieren uit hun neus vragen om daarachter te komen.

Je ziet dat ook aan het soort dingen dat mensen in Google intikken. Kom ik bijvoorbeeld via mijn blogstatistieken bij deze zoekvraag uit: qua smaak is het nogal pijnlijk. ??? Dat heeft dus iemand letterlijk in Google ingetikt en van de ca. 37800 antwoorden heeft die dan op mijn blog geklikt, het 6de van de eerste 20 resultaten. Wat voor informatie die persoon via die zoekvraag in godsnaam probeert te vinden, dat zou ik dus echt niet weten. Jullie?

Pas op, het is zeker niet de raarste zoekvraag die ik al ooit gezien heb. Er zijn nog steeds heel wat mensen die in Google een vraag intikken precies alsof ze in gesproken taal iemand anders iets vragen. En dan nog liefst op even omslachtige wijze ook. Alsof ze geloven dat er aan de andere kant van het scherm een levende mens zit die de vraag leest, begrijpt en een antwoord intikt. Helaas, helaas...

23:48 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.