20-05-09

Vlierbloesem

Ik vond in de bib een leuk boekje: "Lentekruiden: op de thee bij Daniëlle Houbrechts". Daarin ondermeer een recept voor vlierbloesemsiroop. Nu had ik vorige week nog ergens een vlierbloesemstruik in volle bloei opgemerkt, dus ik dacht: 't is de moment!

Je moet de bloesems natuurlijk niet gaan plukken langs de snelweg. Maar aan de rand van Vilvoorde ligt het natuurgebied Dorent-Nelebroek. Daar weet ik een weggetje, waar veel vlierstruiken staan en waar geen verkeer is. Dus ben ik daar vanavond naartoe getrokken met een tas. En passant ook foto's gemaakt natuurlijk. En genoten van het groen, de rust en de frisse lucht.

Ik ga ze nu wel effe goed uitschudden, de bloesemschermen die ik plukte. Want in siroop van insekten en spinnen heb ik geen zin... Die laat ik wel over aan de katten :-D

Ik moet wel toegeven, ik heb er eerlijk gezegd geen flauw idee van hoe vlierbloesem smaakt. Maar behalve citroen en suiker kost het me niks, dus dan kan ik best wel eens wat experimenteren. Misschien ga ik deze zomer ook vlierbessen plukken, om confituur van te maken...

22:53 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

vlierbloesem He Fatima,

hier Annemarie die nog es effe mee naar de naailes is geweest. Alles goed?
Ik wou reageren op je vlierbloesemavontuur. Voor vliersiroop zijn er recepten zat verkrijgbaar hoor. Als je de bessen gaat plukken: ALLEEN DE ZWARTE NEMEN en hier zeer zorgvuldig mee zijn. De groene of halfgroene gewoon wegmieteren, ze zijn giftig (verdwijnt met het rijpen) Als je zin hebt: ik heb een rode vlier staan. Bladeren zwart, bloesems roze en bessen rood, tenminste als de vogels ze niet te pakken krijgen. Als je wil mag je komen oogsten. Hou je van vlierazijn? 't Is de moment. Schermpje of 3, wit azijntje er op en wachten. Dan in de zomer of in de koude winter lekker opsmikkelen in salades. Met de roze vlierschermen krijg ik een schitterend rood brouwsel, gewoon prachtig.
Succes, en kom maar af als je interesse hebt.
AM

Gepost door: Annemarie | 02-06-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.