26-03-09

Energiesnoeiers

Vandaag bezoek gehad van een energiesnoeiersteam. Had daar eind vorig jaar eens iets over gelezen in de streekkrant. Gevraagd bij het OCMW of ik daarvoor in aanmerking kwam. En jawel. Heeft dan nog effe geduurd omdat ik telefonisch zo moeilijk te bereiken ben en omdat mijn kramakkel lijf roet in het eten strooide. Maar uiteindelijk is het dan gelukt en vandaag waren ze hier. 

Heel veel nieuws hebben ze me nu niet kunnen vertellen. Een beetje een geletterde mens heeft natuurlijk al zelf vanalles opgezocht en in de mate van het mogelijke toegepast. En toch zijun er soçms nog verrassingen. Lees bijvoorbeeld in de brochure die ik van hen kreeg dat het goedkoper uitkomt om aardappelen in de microgolf klaar te maken: de prijs van drie keer klaarmaken in de microgolf komt overeen met 1 keer op het fornuis. Ik denk wel dat dat vooral voor singles zoals ik is, want voor een gezin van 4 of 5 personen zou ik daar toch niet zo direct aan beginnen :-D Enfin, ik moet dat allemaal nog eens aandachtig lezen. 

Maar een ding wil ik hier toch alvast laten weten. Aan de chronisch zieken en mindervaliden onder mijn lezers dan vooral. Want jullie komen er wellicht ook voor in aanmerking. Ze vroegen er zelfs zelf naar: als je nog mensen moest kennen, die ook in aanmerking komen, geef ze gerust onze referenties. Het gaat om iedereen die sociaal wat zwakker staat, en daar horen jullie dus ook bij. 

Wat doen ze? Ze bekijken met jou heel je woning en letten daarbij op elektrische toestellen, verwarming, isolatie, tocht, waterverbruik, enz... Ze geven je een heleboel tips en duiden aan wat voor jou het meest aangewezen is. Bij mij is dat bijvoorbeeld verwarming. Logisch, want ik heb maar 1 verwarmingstoestel voor heel het huis, een gaskachel. Toch zou ik daar nog wat op kunnen besparen, door op een paar dingen te letten.

Nu goed, ik zit natuurlijk altijd met mijn wazige momenten en als ik vanvoor nog niet weet dat ik vanachter leef, moet je al zeker niet verwachten dat ik eraan ga denken om voor ik ga slapen de verwarming wat lager te zetten. doorgaans val ik op zo'n momenten trouwens gewoon in slaap tijdens het tv kijken en dan staat die dus ook nog op. Maar als ik al op de meer heldere momenten op bepaalde dingen zou kunnen letten...

Wat ze dan ook nog doen: ze plaatsen een aantal dingen zelf: spaarkdouchekoppen, tochtisolatie, spaarlampen,... Zo heb ik hier toch diverse lampen gekregen. Gratis en voor niks! Dat kunnen armoezaaiers zoals ik best gebruiken... Mooi initiatief, toch? Trouwens, op termijn zouden ze ook nog meer taken willen gaan opnemen. Bijvoorbeeld iets waar ik ook wel voor in aanmerking kom: het plaatsen van isolatiefolie voor wie nog enkel glas heeft. Ik had daar ook al wel eens over gelezen, maar ja, dat kan er natuurlijk niet van af. Enfin, ze gaan dat in hun rapport zetten en dat rapport gaat ook naar het ocmw. Dan moeten die maar zien wat ze ermee doen. Nu niet dat ik daar veel van verwacht, want dat gaat dan waarschijnlijk naar de schuldbemiddelaar en die zou mij toch liever gewoon uit dat huis hebben. 

Toch wel blij dat ze gekomen zijn. Het zijn misschien maar kleine dingetjes, maar als je met heel weinig geld moet toekomen, helpt elke eurocent!

17:00 Gepost door Schaduw Zijde in Armoede | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.