04-01-09

Weihnachtslieder

Last.fm is een schiterende plek om muziek te beluisteren, maar het is niet altijd evident om er je weg te vinden. Heb een tijdje moeten zoeken naar het juiste kanaal voor Duitse kerstliederen. Dit is het juiste kanaal.

Duitse kerstliedjes horen bij kerstmis voor mij. Van de meeste kende ik de Duitse versie eerder dan de Vlaamse. Soms leidde dat tot hevige emoties op het thuisfront. Op school leerde ik "Es ist ein Ros entsprungen". In het nederlands natuurlijk. Vertelde aan Oma dat de juf had gezegd dat het een oud Vlaams kerstlied was. Oma ontplofte bijna. Van dan af mocht ik ieder jaar weer aanhoren dat het een schande was dat die oude Duitse liedjes door de vlamingen werden ingepalmd. Dat cultuurloze volk, dat tot de komst van de Duitsers niet eens wist wat een kerstboom was. Ja, mijn Omaatje was op en top Duits ;-)

Zelf heb ik veel later de Engelse Christmas carols ontdekt en die horen er nu voor mij even goed bij. 

Met Oma's dood ben ik mijn tradities kwijtgeraakt. geen familie meer dus ook geen familietradities. Maar ik bouw aan nieuwe tradities. Die vurige winterwandeling in Mechelen gaat er eentje van worden. En een aantal van de recepten van Oma. Het vuurwerk in Mechelen. 

Ik heb nood aan tradities, aan rituelen. Misschien om dat ik ermee ben opgegroeid. of misschien zit het gewoon in mij, maakt het deel uit van wie ik ben. In ieder geval, ik heb dat nodig. En als het er geen meer zijn die ik met anderen kan delen, dan maar alleen voor mijzelf. 

14:52 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.