11-11-08

Wannes Van de Velde

Ik leerde de muziek van Wannes Van de Velde kennen in de 1ste Latijnse. Tijdens de lessen muziek liet de lerares ons kennismaken met de kleinkunst. Daar kwam ook Wannes Van de Velde bij kijken. Ik waardeerde zijn werk onmiddellijk en een van de eerste elpees die ik kocht was dan ook van hem.

Een aantal jaar later, 4de jaar middelbaar, kregen we eens in de lessen Nederlands de opdracht een stuk muziek mee te brengen dat ons nauw aan het hart lag en dan daarover te vertellen. Ik bracht die elpee van Wannes Van de Velde mee. Evidente keuze want in die jaren was ik nogal fel bezig met mijn afkomst uit het arbeidersmilieu, uit het gewone volk waarover hij zo schitterend kon zingen. 

De reactie van mijn klasgenootjes was nogal lauw. Er was één opmerking in het bijzonder die me bijbleef, al kon ik er toendertijd geen antwoord op geven. "Is dat geen socialist?" vroeg een van de klasgenootjes, met opgetrokken neus. Ik was compleet uit mijn lood geslagen. Had ik eens heel even mijn ziel op tafel gelegd, wat ik al, zeker in die jaren, niet zo vaak deed en dan krijg je zoiets, zo'n vraag die er 100% naast zit. Dat was meer dan voldoende om voor een paar jaar terug in mijn schulp te kruipen.

Het zal me nu vandaag worst wezen welk etiket men op "de Wannes" wenst te kleven en ik kan alleen maar hopen dat er naar aanleiding van zijn overlijden niet al te veel van dat gedoe zal plaatsvinden. Want Wannes van de Velde was in mijn ogen eerst en vooral een mens zonder etiket. Wat ik bij hem terugvond was liefde voor gewone mensen en waar die mee bezig zijn. Een melancholische liefde voor oude stenen. De sfeer van Breughel. De liefde voor het dialect. Het feit dat hij in dat dialect dingen schreef die vaak dichter stonden bij wat ik in poëzie zoek dan veel andere dingen die daarvoor moeten doorgaan. Een afkeer van onrecht van om het even welke aard. Iemand die zijn eigen weg ging en die het geen barst kon schelen of anderen meeliepen of niet. En niet te vergeten zijn schitterende onnavolgbare stem.

02:45 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht, Muziek, Politiek en actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.