06-10-08

Sarcoidosis Awareness Day

Iedereen kent ondertussen wel het rode lintje (aids) en het roze (borstkanker). Weinigen weten dat er ook een paars lintje is, dat voor sarcoïdose staat. Dat verschillende landen een Sarcoidosis Awareness Day hebben is ook niet echt iets wat wijd en zijd bekend is. Zelfs op de site van de patiëntenvereniging zal je er niets over kunnen lezen. Maar het bestaat dus wel degelijk, alleen niet in België helaas. In Amerika was dat op 4 oktober, in Engeland is het vandaag.

Sarcoïdose patiënten zijn niet bijzonder talrijk. Het zijn geen schattige kinderen, waar iedereen medelijden mee heeft. Het zijn meestal volwassen mensen in de bloei van hun leven. En op het oog zien ze er doorgaans niet eens ziek uit. Op media-aandacht moeten sarcoïdosepatiënten dan ook niet rekenen, tenzij ze toevallig beroemd zijn en sterven aan de gevolgen van hun ziekte

Maar ook al zien ze er zo niet uit, sarcoïdosepatiënten zijn wel degelijk ziek. De meesten van hen hebben geluk en voelen zich na een paar jaar weer helemaal de oude. Anderen hebben minder geluk en voor hen wordt het een jaren- zoniet levenslange strijd.

Ook al kent België officieel geen Sarcoidosis Awareness day, toch wil ik deze gelegenheid aangrijpen om even de aandacht te vestigen op deze ziekte. Kent u iemand die eraan lijdt, laat die dan misschien even weten dat u aan hem of haar denkt. Ook een heel kleine blijk van aandacht kan wonderen doen. Kent u geen patiënt, dan nog kan u even bij deze gelegenheid stilstaan. Neem een kijkje op de site van de patiëntenvereniging en lees wat sarcoïdose is.

15:15 Gepost door Schaduw Zijde in Het vege lijf | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Fatima Via de plurk hier aanbeland en blijven lezen, had ook alle tijd gedurende de nacht. De ziekte zelf was me onbekend en ben gaan lezen her en der en weet nu toch ongeveer wat het is. Vooral het onbegrip waaromver je spreekt door anderen en het gebrek aan aandacht is herkenbaar, mijn moeder, net nog maar overleden aan de gevolgen van kanker, had fybromyalgie. Ook zo een ziekt waar je enkel als je je goed voelt buiten komt en waar de mensen dan van denken dat je niet "echt" ziek bent... vooroordelen, we zullen ze de wereld niet uitkrijgen vrees ik.
vriendelijke groetjes

Gepost door: boogie | 07-10-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.