04-09-08

Overgewicht

clipped from www.deredactie.be
Volgens de onderzoekers beschermt obesitas tegen sterfte bij infecties. Het zou ook een beschermend effect hebben bij onder meer heupfracturen, wat kan worden verklaard door een steviger botstructuur en een schokdempende werking van het vetweefsel.
 blog it

Dat van die schokdempende werking doet me denken aan het enige werkongeval dat ik in mijn carrière ooit heb gehad, want als bibliothecaris moet je toch al ferm je best daarvoor doen. Enfin, dat dacht ik toen toch.

Eigenlijk lag het niet eens aan mijzelf maar aan mijn collega. Ik werkte toen in het documentatiecentrum van 11.11.11. Onze bibliotheekruimte werd uitgebreid en daarom moesten we een en ander herschikken en verhuizen. Een van de te verhuizen items was een tijdschriftenrek.

Om een of andere reden besloot mijn collega in haar eentje aan dat ding te beginnen trekken en duwen. Geen goed idee. Een rek met tijdschriften op, dat staat wel vrij stevig. Maar leeg is het niet direct een stabiele constructie. Enfin, zij trok en dat spel kantelt naar voren. Juist op dat moment schoot ik haar te hulp. En aangezien ik groter was dan zij, kwam het ding in de eerste plaats op mij terecht in plaats van op haar.

Goed voor haar, zei mijn dokter achteraf. Want ik kwam er met een paar ferme blauwe plekken en pijnlijke schouder vanaf. Maar als die collega, klein en eerder tenger, de schok had moeten opvangen, dan had ze beslist iets gebroken.

Ik leerde daaruit:

  1. een speklaag heeft een een schokdempend effect
  2. zelfs bibliotheekwerk is niet vrij van beroepsrisico's
  3. als je probeert te voorkomen dat iemand anders stommiteiten uitsteekt, zit je niet zelden zelf met de vodden achteraf

Enfin, om op dat overgewicht terug te komen: moeten we nu allemaal wat verdikken? Nee, natuurlijk niet. Het is zoals met wat ik zei over milieutips: kritisch blijven. Trouwens ook ten opzichte van onderzoek. Want als zou blijken dat deze resultaten voorkomen uit onderzoek gefinancieerd door, zeg maar, een fast foodketen... tja...

01:07 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: overgewicht |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.