24-08-08

Linker- of rechteroever

Hoe zou dat trouwens komen dat er in steden aan een stroom vaak een prestigeverschil is tussen de beide oevers? In Vilvoorde heet de wijk op de linkeroever "het Kassei". Als er in mijn jeugd over iemand werd gezegd "die is van het Kassei", dan wist je daarmee al genoeg.

["Gemaain volk" heette dat slag van mensen in het taaltje van Oma. Weet eigenlijk niet of dat de Brusselse uitspraak is of een van haar Duitse restantjes. Ik vermoed het laatste. ].

Enfin, ik mag niet veel zeggen, want ik ben zelf van het beruchte "Far West". U weet wel, van het liedje. De zanger woonde, voor mijn tijdrekening, hier achter het hoekje.

Hij moest anders ook niet veel zeggen, want hij woonde tenminste in een deftige straat. Want ook tussen straten bestaan er klasseverschillen. Meer nog, soms hebben straten een goeie en een slechte kant, een goed of slecht stuk. Ik woon bijvoorbeeld in het slechte stuk. Wat had u gedacht ;-) Die van de piepkleine werkmanshuisjes. Schuin linksover staan die ook, maar vanaf rechtover mijn huis zijn de huizen van een ander kaliber. Een heel eind verder, voorbij een dwarsstraat, en met hun rug tegen de tuinwijk rond het Duchépark, beginnen de werkmanshuisjes dan weer, tot op het einde van de straat.

De straat hierachter, die van de zanger, die parallel loopt met de mijne, ligt aan de spoorweg. Blijkbaar moet dat ooit prestigieus zijn geweest, langs de "ijzerweg" wonen, want dat zijn vaak ook behoorlijk bemiddelde wijken. Is hier niet anders. In de straat hierachter vind je geen werkmanshuisjes, alleen deftig volk. Nochtans, van mij mogen ze hun huizen hebben, hoor... Stel je voor: een van de belangrijkste treinverkeersaders van het land in uwen hof, op een goeie 5 of 6 meter van uw slaapkamer. Ik volgde catechese in een van die huizen. Klingklingkling deed de vitrinekast, iedere keer dat er een trein passeerde. Volgens mij moest je daar 's morgens niet uit je bed komen, je daverde er vanzelf wel uit... En dat zal er met de jaren beslist niet beter op geworden zijn. Het valt trouwens zelfs mijn bezoekers altijd op, dat geluid van de treinen. het is wel een kwestie van gewoonte, want ik hoor die treinen eigenlijk niet eens, toch niet bewust. Evenmin als de vliegtuigen waar door sommige stadsgenoten zo over geklaagd wordt. maar toch, hierachter zou ik niet willen wonen.

En achter de spoorweg, daar gaat het sociaal gezien pas echt bergop. In die straat staan een aantal behoorlijk fraaie villa's, en - het moderne equivalent - een loftcomplex. Maar tegen hun rug aan plakken dan weer de tuinwijkhuisjes van "het Faubourg".

Dat is eigenlijk het vreemde aan dat slechte prestige van het Kassei. Het is daar tenslotte grotendeels dezelfde mengeling van rijtjeswerkmanshuisjes en tuinwijken. Net zoals hier in het Far West en op het Faubourg. Dus qua bevolkingstype kan dat niet veel verschil geweest zijn. Toch had het kassei een reputatie, waar dat met de andere wijken veel minder het geval was. Zou dat dan gewoon aan dat water ertussen liggen?

Wat jullie? Wonen jullie ook aan de slechte kant van de straat? Of de goeie? Linkeroever of rechter-?

12:15 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wijken |  Facebook |

Commentaren

?? Ik zou het dus niet weten, al weet ik dat het bestaat. Maar waar wij ook woonden heb ik mij nooit verdiept waar de slechte reputaties zaten.

Maar ik ben dan ook nooit een oorspronkelijk bewoner geweest. Misschien dat het daardoor komt.

;-)

Gepost door: ms | 24-08-08

Reageren op dit commentaar

autochtoon ja, dat zou kunnen, dat je dat soort dingen wellicht alleen maar weet als je ergens geboren en getogen bent.

Gepost door: Schaduw Zijde | 24-08-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.