22-08-08

Kattenfluisteraar

Gisteren heb ik nog eens kattenfluisteraar gespeeld :-) Kreeg mailtje van A. Ze had een kat ter adoptie aangeboden gekregen, maar ze dacht dat het eigenlijk niet nodig was. Dat denk ik ook niet. Het probleem was: een jonge kat werd geïntroduceerd bij een oudere kat en de oudere kat was daar niet content mee. Geef toe: als er bij u thuis plots iemand binnenkomt en op uw plaatsjes gaat zitten, op uw wc gaat... U zou waarschijnlijk ook niet juichen, als dat alles zonder het juiste kennismakingsritueel verloopt. Maar de eigenaar in kwestie wist zich met de situatie geen raad en besloot daarom dan maar de kat weg te geven. Nu ja, het gaat om een jong meisje, dus ze kan het nog leren.

Je hoort dat soort dingen wel vaker. En ik denk dat het uiteindelijk maar heel zelden echt nodig is om de nieuwe kat weg te doen. Zelfs katten die elkaar echt niet kunnen uitstaan slagen er vaak toch nog in om samen te leven. Ten minste als het huis groot genoeg is, zodat ze elk een eigen plekje kunnen hebben.

Ik vrees dat het grote probleem is dat mensen geneigd zijn om katten (en andere dieren) een beetje te veel door mensenogen te bekijken. Oude kat blaast en geeft jonge kat een mep. Oh, wat zielig, denken wij mensen dan natuurlijk. Maar voor katten ligt dat anders. Blazen en meppen geven zijn eigenlijk niet meer dan waarschuwingssignalen. Op dat moment is er naar kattennormen nog geen sprake van echte agressie. Op het moment dat er een nieuwe kat in huis wordt geïntroduceerd is het heel normaal dat de reeds aanwezige katten die "indringer" waarschuwingssignalen geven. Tenslotte bevindt die zich op hun territorium. Eigenlijk moet je daar dan als mens niet al te veel tussenkomen, want je riskeert de normale communicatie te verstoren.

Eigenlijk is het merkwaardig hoe slecht mensen soms andere soorten kunnen verstaan. Ik denk dat de doorsnee kat beter weet hoe ze met mensen moet omgaan dan omgekeerd.

01:51 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.