02-08-08

Rust roest, en dat geldt ook voor je hersenen

Lezen, lezen, altijd maar lezen, zei Oma, kan jij dan niks anders doen dan altijd maar lezen en studeren. Jamaar, wierp ik tegen, vroeger was je toch blij dat ik veel las.

Mompel, mompel, was dan het antwoord. want ze kon natuurlijk niet ontkennen dat ze mijn leeshonger in mijn kinderjaren fel stimuleerde. Want daar word je slim van, weet je, en dat vond ze wel belangrijk. Gepusht hoefde ik nochtans niet te worden, ik was vanzelf al gek op lezen en kennis vergaren.

Dat al dat gelees haar later bij momenten danig op de zenuwen zou werken, daar heeft Omaatje helaas niet aan gedacht. Ze dacht blijkbaar dat dat iets was waar je dan later vanzelf uitgroeit. Helaas, helaas...

Mijn tweede antwoord, als Oma mij over mijn leeshonger aansprak, was: ik moet mijn hersenen bezig houden, anders roesten ze. Dat vond ze belachelijk, maar ze heeft me nooit kunnen overtuigen. Al van in mijn vroege kinderjaren ben ik ervan overtuigd dat het voor mijn hersenen niet goed is om niet genoeg te doen te hebben.

Blijkt dat toch wel te kloppen, zeker?

 

clipped from www.medinews.be

Te makkelijk werk maakt hersenen 'lui'

Bij mensen die onder hun opleidingsniveau werken, verminderen op den duur de zogenoemde cognitieve vaardigheden: hun geheugen, uitdrukkingsvermogen, denksnelheid en flexibiliteit worden slechter.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Oxford Economic Papers.

Het onderzoek staaft de 'use it or lose it'-hypothese: hersenfuncties verslechteren als ze niet worden gebruikt. Ook het omgekeerde geldt volgens de onderzoekers.

Wie op een hoger niveau werkt dan hij is opgeleid, loopt een kleiner risico dat zijn cognitieve vaardigheden aftakelen. De economen en neuropsychologen gebruikten voor hun onderzoek testgegevens van 447 mensen.
toegevoegd : 4/04/2008
 blog it

Omaatje zaliger moest het weten...

Maar het is een feit, als ik daar onder mijn hersenpan niet genoeg heb om mij bezig te houden, ga ik malen. Ik zou het graag anders zien, maar helaas. Als mijn brein te weinig omhanden heeft, krijg ik het gevoel dat ik gek word.

Het is daarom dat ik mij altijd als een vis in het water heb gevoeld in bibliotheken. Maar ze hebben hun beperkingen: er is helaas geen enkele bib die voldoende budget heeft om alle boeken ter wereld te kopen...

Een van de weinige leuke herinneringen aan mijn moeder. Op een dag vroeg ze me info over de bib in Mechelen, want ze had gehoord dat ik daar lid was. Hebben ze daar veel boeken, vroeg ze. Natuurlijk, zei ik. Meer dan in vilvoorde? Tja, hangt er vanaf wat je zoekt, zei ik. Ze antwoordde dat ze graag boeken las die zich in andere culturen afspeelden, maar "ze had in vilvoorde alle boeken al gelezen". Dat is me bijgebleven, want ik ken dat gevoel heel goed. OPok ik heb regelmatig het gevoel dat ik in de bib alles gelezen heb. Maar ja, ik weet dan ook heel goed van wie ik mijn leeshonger geërfd heb. Dat is natuurlijk maar een gevoel, want uiteraard heb ik niet "alles" gelezen. Meestal vat ik dat op als een signaal om me eens op een ander onderwerp of genre te storten. Daarmee kan ik het dan wel weer even bolwerken. Al blijft lidmaatschap van verschillende bibliotheken en/of een goeie IBL-service zeer noodzakelijk.

En toen dook het fenomeen internet op. Plots was er een bibliotheek waar ik tot op heden niet uitgelezen ben geraakt. Dit is de enige omgeving waar ik het gevoel heb dat mijn hersenen alle stimulus krijgen wat ze nodig hebben. Er valt zoveel te leren, te ontdekken, uit te proberen, te experimenteren. Het is gewoon het paradijs.

Ze mogen mij op het ocmw en zo nog duizend keer zeggen dat het geen prioriteit mag zijn, het spijt me. Dat geldt misschien voor de meeste mensen, maar voor mij is dit even noodzakelijk als eten of drinken. Sterker nog, als ik echt zou moeten kiezen tussen internet of eten, eerlijk gezegd, zonder eten kom ik wel een tijdje toe.

12:00 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bedenkingen, lezen, internet |  Facebook |

Commentaren

Al enkele jaren geleden Toen las ik dat je hersenen aan de waggel houden een goede manier is om dementie tegen te gaan. Toen raadden ze ouderen aan om toch dagelijks de krant te lezen en/of het kruiswoordraadsel in te vullen.

Dat van "alles gelezen", dat ken ik ook en die ervaring van : "ik moet van genre wisselen" die heb ik ook gehad.

Ik kan nu nog uitbreiden, ik kan naar Tienen en naar St. Truiden.

;-)

Gepost door: ms | 02-08-08

Reageren op dit commentaar

ja dat heb ik ook gelezen. Ik ben daar echt heilig van overtuigd. Het lijkt me ook niet meer dan logisch: een spier die je niet gebruikt, sterft ook af. En een machine die niet gebruikt, of onderhouden wordt, verroest. Zelfde principe. Ik denk alleen dat dat sommige mensen zo niet opvalt, omdat ze hun hersenen toch al niet te veel gebruiken ;-)

Gepost door: Schaduw Zijde | 02-08-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.