01-08-08

Webjargon: bookmarklet of favlet?

Wat is het?

Wat is een bookmark- of favlet? Je kan de uitleg lezen op wikipedia, maar die vind ik persoonlijk nog veel te specialistisch.

Kort gezegd: een bookmarklet is een stukje computercode dat je kan opslaan in je favorietenlijst. Als je dan vervolgens op die link in je favorietenlijst klikt, zal het stukje code iets doen.

Wat doet het?

Dat "iets" kan vanalles zijn. Het kan gaan over het veranderen van het uiterlijk van een webpagina. Stel, je komt hier op mijn blog , maar je vindt al dat roze maar niks? Er bestaan bookmarklets waarmee je de kleuren van een webpagina kan veranderen. Niet voorgoed, maar op jouw eigen scherm. Zou bijvoorbeeld nuttig zijn voor mensen die kleurenblind zijn, lijkt me.

Om in dezelfde sfeer te blijven, heb je last met kleine lettertjes? Dan is dit misschien een goede bookmarklet voor jou.

Als je op een pagina komt die je niet kan lezen, klik dan op deze bookmarklet en het lettertype wordt vergroot.

Een bookmarklet die ik zelf veel gebruik, is abonneer via bloglines. Als ik op een interessante site kom die rss-feeds aanbiedt, dan klik ik op die link in mijn favorietenlijst, en dan kan ik heel snel die site in mijn leeslijst opnemen.

Hoe krijg je ze in je favorietenlijst ( in internet explorer)?

Als een site zoals bloglines of googlereader ze aanbiedt, kan het voldoende zijn om ze naar de juiste folder in je favoietenlijst te slepen. Is dat niet het geval, dan moet je rechtsklikken op de link en dan kiezen voor aan favorieten toevoegen.

 let op, bookmarklets werken niet altijd met alle browers,. Ik heb alleen internet explorere dus ik kan alleen daarover uitleg geven.

03:55 Gepost door Schaduw Zijde in Digitale wereld | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.