28-07-08

Cola light

Gezien bij ms:

Bij ons was het Oudste Zus die cola light introduceerde. Die werkte als promomeisje bij Coca Cola en stond in voor het introduceren van dat nieuwe product. ze had dus altijd heelder kratten van dat spul en zodoende leerden oma en ik het ook kennen.

Tot dan toe had Oma hoofdzakelijk gewone cola in huis. In mijn jeugdjaren werd er ook wel Sprite gedronken ("sprit", weet je wel; "spraait" leerde ik pas kennen bij de chiro), naast cola. Oma en Opa dronken bij de broodmaaltijden koffie. Dat werd beschouwd als een grote mensendrankje. Ikzelf kreeg alleen 's zondags bij Tetante een kopje koffie met heel veel melk en suiker. Dat was de kinderversie van koffie. Later, toen ik groot genoeg was, dronk ik koffie alleen nog zoals grote mensen: zwart.

Nu is koffie voor mij nooit echt goed geweest. heeft op mij altijd een laxerende werking gehad, eerlijk gezegd. Nu ik niet meer werk, drink ik nog maar heel zelden koffie en dan nog uitsluiten deca en slap. Van gewone koffie krijg ik de daver op het lijf, dus daar blijven we af. Als er hier overdag bezoek komt, wil ik dat nog wel eens aanbieden, maar later op de dag krijgen ze deca. Wel heb ik nog altijd een raar gevoel als mensen me vragen of ik melk en suiker wil. Iets in mij blijft dan zeggen: zeg, ik ben wel volwassen, hoor. Ik drink alleen melk en suiker in koffie uit automaten: van dat soort koffie dat niet drinkbaar is zonder toevoeging.

Voor de rest drink ik nog steeds vooral cola light. Bij zoete dingen, zoals koekjes en gebak, drink ik eigenlijk het liefst melk (zoals die inbreker van hieronder :-). Ik heb gelukkig geen problemen met het verteren van melk. niet meer, moet ik eigenlijk zeggen, want als baby ben ik er nochtans voor naar het ziekenhuis gemoeten. Zo kwam ik bij mijn grootouders terecht. ik heb maar exact 1 dag bij mijn ouders gewoond. toen werd ik ziek, van de melk dus en moest ik naar het ziekenhuis. daar bleef ik 1 maand en tegen dat ik terug naar huis mocht, was het daar al zodanig koekenbak, dat ik bij oma en opa terechtkwam. In het ziekenhuis kreeg ik wortelsap. Ik herinner me de weëe geur daarvan, omdat ik die later terug rook toen Middelste broer met hetzelfde probleem kampte. daarvan heb ik blijkbaar een afkeer ontwikkeld, want alhoewel ik een glaasje groentensap best wel weet te waarderen, moet je met puur wortelsap echt niet afkomen. Bweik, walgelijk

Als het warm is en ik heb ferme dorst, dan is niks zo goed als water. Van het kraantje, want flessen, dat is me te duur en smaakt me ook niet altijd. Voor de rest ben ik zo geen waterdrinker, tenzij met een scheutje grenadine of muntsiroop.

En in de winter heb ik soms goesting in thee. Maar om een of andere reden proef ik de smaak van thee alleen als er suiker in zit. Zonder suiker smaakt het altijd naar warm water in mijn mond, wat voor soort het ook is en om het even hoe straf. Nu heb ik mijn warme dranken liever niet zoet, dus als ik goesting heb in iets warms wordt het toch eerder koffie.

Nee, cola light, dat blijft toch wel mijn voorkeur wegdragen. en net als bij ms heeft dat niet zoeeer te maken met dieet als wel met smaak. De smaak van gewone cola lust ik eigenlijk allang niet meer. Het is trouwens tekenend dat ik die toen vanaf dat ik alleen woonde eigenlijk nooit in huis had. Cola light kocht en koop ik wel voor mezelf. Omwille van de prijs is het nu wel die van de Lidl. die smaakt min of meer zoals de echte. Pepsi heb ik nooit gelust. Daar zit op een of andere manier een wee smaakje aan. Cola met toevoegingen, daar moet je ook niet mee afkomen bij mij. Met citroen bijvoorbeeld. Op café krijg je meestal een schijfje citroen in je cola, en als ik vergeet om te zeggen dat dat voor mij niet hoeft, vis ik dat er altijd direct uit. Een enkele keer heb ik eens genipt van cola met vanille. Ajakkes... ronduit walgelijk. Die zero cola moet ik ook niet, die smaakt teveel zoals gewone cola.

Ik heb meestal ook wel wat fruitsap in huis: appel, sinaasappel, ananas,... Dat is omdat ik 's morgens als eerste drank graag een slokje daarvan neem. Maar dat is iets waar ik zelden meer dan een slokje tegelijk van drink. Vind het te straf en om een of andere reden verslik ik mij daar gemakkelijk in.

Jaren geleden verkochten ze bij de delhaize ooit een mengsel van fruitsap en melk. iets dat speciaal ontwikkeld was want normaal schift dat natuurlijk. Daar was ik echt op verkikkerd en ik vond het dan ook doodspijtig toen het uit de rekken verdween. Drinkyoghurt lijkt daar een beetje op en dat durf ik ook al wel eens kopen. In de winter vooral, vraag me niet waarom.

Waar je bij mij echt niet mee moet afkomen is alcohol. In geen enkele vorm. Er zijn een paar brouwsels, die ik kan smaken, in kleine hoeveelheden dan (zo klein dat het niet de moeite loont om het zelf in huis te halen). Maar over het algemeen steekt de smaak van alcohol mij tegen. Heeft niks met geloof te maken, zoals mensen die mij niet goed kennen, wel eens durven te denken. Ja, die Marokkaanse naam, hé. Puur de smaak die mij niks zegt. het gevolg is dat ik daar dus ook niks van ken. Ik kan wel begrijpen dat andere mensen graag wijn bij het eten hebben, maar bij mij moet je die dan maar zelf meebrengen, want ik zou bijgod niet weten wat of hoe.

heb ik dan zo'n beetje alles qua drank gehad? oh ja, karnemelk, nog zoiets wat ik absoluut niet lust. Botermelk heette dat vroeger thuis en oma en opa lustten het wel. Mij probeerde Oma het af en toe eens op te dringen, wat meestal leidde tot dezelfde uitspraak als bij het mij opdringen van vlees: als het oorlog was, zoudt ge zo difficiel nie zijn. Helaas, alle pogingen van oma ten spijt: ik ben difficiel en ik vrees dat ik dat altijd wel zal blijven. :-)

En jullie, wat drinken jullie zoal?

Commentaren

cola! ik ben een verstokte cola-drinker, coca-cola, goed koud, in de zomer op terrasjes mét schijfje citroen en ijsblokjes, hyper lekker!
cola light lust ik absoluut niet, ook geen Pepsi of Pepsi Max of wat dan ook, en zéker geen vanille of cherry of lemon-variant.
Koffie lust ik absoluut niet en vind ik alleen 'te drinken' (lekker is wat anders!) met veel melk en suiker (4 klontjes), dus dat doe ik alleen als we ergens op bezoek zijn en er wordt me ongevraagd koffie ingeschonken.
Thee: Twinings Earl Grey, maar de laatste tijd drink ik ook groene thee (met citrus- of jasmijn-aroma)en een aftreksel (warm of koud!) van de verschillende soorten munt in de tuin.
Op mijn werk ook wel eens een koude cécémel en verder heel veel water (kraan of Spa Reine). Soms ook wel een glas koude melk (nooit warm, daar word ik misselijk van!)
Ik drink ook wel eens graag dat cranberry-raspberry sap, maar dat is zo duur. Soms heb ik zin in witte-druivensap.
Ik deel absoluut je afkeer voor wortelsap (driewerf bah!), en alcohol lust ik ook niet (alleen al het feit dat je eraan moet 'wennen' lijkt me niet pluis - al heb ik dankzij jouw uitleg over olijven, zo'n 20 jaar geleden ("blijven proberen en op een dag lust je ze!") wel ontdekt hoe lekker olijven kunnen zijn!
En V8-groentensap lust ik ook (weer zoiets duurs!)
Soms een Canada Dry en -oh verrukking- om de 10 jaar vind ik ergens een Almdudler! Mmmmm!
Maar tegen een echte coca cola, ijskoud, buiten in de zon, kan voor mij weinig op!

Gepost door: saskia | 29-07-08

Reageren op dit commentaar

merkwaardig Dat was ik helemaal vergeten dat ik dat ooit tegen jou heb gezegd, dat van die olijven! Wat me eraan doet denken dat wij elkaar ondertussen ook al bijna een kwarteeuw kennen.

Maar het is waar, sommige dingen moet je blijkbaar leren eten/drinken. Maar als ik op mijn 42ste nog steeds geen alcohol lust, dan zit het er toch niet meer in, denk ik ;-) Wat ik wel heb leren eten, alhoewel ik het als kind ab-so-luut niet moest is kaas. De enige soort die ik nog steeds niet aankan is stinkkaas. Mijn instinct blijft me zeggen dat je iets dat stinkt niet mag opeten, vrees ik...
Warme melk lust ik dan weer wel. Heel lekker in de winter met een lepel honing in, vooral als je wat verkouden bent. Pure zaligheid voor het slapengaan.

Gepost door: Schaduw Zijde | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

warme melk en dan rug en borst ingesmeerd met vicks: zo ging dat bij verkoudheden in mijn kinderjaren. En een bouillotte (warmwaterzak voor de niet-Brusselaars :-) aan je voeten. Als je daarvan niet beter wordt, dan weet ik het niet.

Gepost door: Schaduw Zijde | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

warme melk lust ik ook wel hoor en ik hoor alsmaar dat het slaperig maakt, wat ik goed zou kunnen gebruiken, maar mijn maag raakt ervan overstuur, waardoor ik absoluut niet kan slapen, dat is het vervelende.
Vicks en een bouillotte! Wat een nostalgie!
Ik ben nu juist een Vicks-pastille aan het opzuigen, heb wat keelpijn.

Gepost door: saskia | 30-07-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.