06-07-08

Internet

Het is anders echt wel zalig op me niet meer te hoeven haasten. De afgelopen maanden waren vrijdag en zaterdag altijd helse dagen. Boodschappen (moet op vrijdag vanweg openingsuren winkeltje caw en ik weet pas daarna wat ik ergens anders nog moet gaan halen); gaan douchen (als ik er op donderdag niet aan toegekomen ben); én naar de bib, voor sluitingstijd, en op tijd om een pc te kunnen reserveren... Op zaterdag ging ik dan naar Mechelen en om dan zoveel mogelijk te combineren in een rit (tja, de benzineprijszen...) doorgaans ook nog naar de Carrefour in Zemst, de kringwinkels in mechelen, soms De Slegte of de stoffenwinkel, soms ook nog wandelingetje in Vrijbroekpark of het stad. En nu, dankzij internet thuis, ben ik eindelijk terug op mijn gemak.

Ik denk dat het belang van dit medium, zeker voor zieken, eigenlijk nogal onderschat wordt. Dit las ik bij Claudine, maatje van destijds in de cursus literaire creatie:

 

Het internet is de poort op de wereld en als je thuis zit en je niet goed voelt is dat één van de manieren om een stapje in de wereld te zetten zonder je teveel te vermoeien. Waar toch?
 blog it

Ze heeft groot gelijk: zeker voor wie met ziekte geconfronteerd wordt is internet een medium, dat je voor weinig inspanning heel veel biedt. Niet alleen communicatie maar ook informatie en ontspanning.

Het is bijvoorbeeld zalig om terug eens een spelletje te kunnen spelen op mijn pc. Je vindt nog maar heel weinig gratis offline spelletjes tegenwoordig. Daarentegen zijn er wel massa's die je gratis online kan spelen. Klinkt misschien infantiel, maar ik vind dat nu eenmaal leuk. Toch de denkspelletjes. Geeft voor mij eigenlijk een beetje hetzelfde effect wat ik vroeger bereikte door zomaar wat te gaan autorijden. Ik deed dat als ik over iets wou nadenken, of gewoon om tot rust te komen. Eigenlijk een soort van mediteren, zou je kunnen zeggen. Maar dan een actieve vorm.

Ik ben wat aan het lezen over mediteren, de laatste tijd. Ik heb het daar vroeger met de Psychologe ook al eens over gehad. Omdat ik een erg actieve geest heb, raadde ze me toen al aan om te mediteren aan de hand van iets als een lavalamp. Ze had gelijk: om mijn geest te kunnen ontspannen, moet ik eigenlijk eerst mijn lichaam iets te doen geven. Want als ik alleen mijn lichaam ontspan, dan schiet het daarboven pas echt goed in gang. Vandaar de inslaapproblemen...

Nu denken jullie misschien, maar voor een denkspelletje moet je toch nadenken, hoe kan je dan ondertussen je geest ontspannen? Dat lukt natuurlijk niet met alle spelletjes. Ze mogen niet te moeilijk zijn, net moeilijk genoeg. Ideaal zijn die van het 3 op een rij type: Bjeweled, Jewel Quest, Big Kahuna Reef en aanverwanten. Echt bijna hetzelfde als autorijden: je lichaam voert utomatisch een aantal handelingen uit, je brein werkt tot op zekere hoogte mee, en voor de rest ben je zo vrij als een vogeltje. Zéér ontspannend!

00:26 Gepost door Schaduw Zijde in Dagboek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.