08-05-07

Stefan Brijs "De engelenmaker"

Er zijn van die boeken die ik het liefst in één keer zou uitlezen, ware het niet dat ze er gewoon te dik voor zijn. "De engelenmaker" van Stefan Brijs is er zo een.

Het is geen veelschrijver, maar hij heeft me nog nooit ontgoocheld. Elke roman van Brijs heb ik verslonden op een recordtijd en daarna had ik er telkens weer dagenlang spijt van dat het ik het uit had. Deze keer is hij bijzonder genereus geweest, want "De engelenmaker" is makkelijk even dik als al zijn voorgaande romans samen :-) Toch heb ik er amper 2 dagen over gedaan. Dikke boeken lezen is nochtans niet evident als je armen en handen snel moe en pijnlijk worden als je er zo'n dik boek mee moet vasthouden. Maar dat ik er zo rap doorheen was, heeft niks daarmee te maken. Ik lees deze auteur gewoon zeer graag.

Wel blijf ik hem genadeloos vinden in zijn schrijfstijl. "Arend" is een van de weinige boeken waarbij ik gehuild heb. Bij films heb ik dat haast altijd, bij boeken niet. Om dezelfde reden waarom ik wel griezelverhalen kan lezen maar niet naargriezelfilms kijken: tijdens het lezen kan ik dingen "overslaan". Niet letterlijk, ik lees wel wat er staat, maar ik hoef me er daarom nog geen beeld van te vormen. Bij films heb je die keuze niet: als het in beeld gebracht wordt, moet je het zien, of je moet je je sluiten (wat ik dus ook vaak doe ). Maar Brijs heeft er iets van weg van dingen zodanig te schrijven dat je het toch voor ogen ziet en dan kan ik er niet onderuit.

In ieder geval heeft Brijs me met deze roman eindelijk terug aan het lezen gekregen. Waarvoor dank :-)

09:30 Gepost door Schaduw Zijde in Lectuur | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lectuur, literatuur, roman, stefan brijs, de engelenmaker |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.