08-05-07

Nieuwe Vlamingen

Ik loop achter, ik weet het, maar door allerlei omstandigheden slaag ik er niet altijd in het nieuws op de voet te volgen. Dit vond ik terwijl ik op zoek was naar iets anders: Elsevier.nl - Buitenland - Vlaamse liberalen willen af van 'allochtoon'

Leuk, het zoveelste nieuwe woord... Je kan er natuurlijk nog eens een andere term voor bedenken, maar mijn vraag blijft toch hoelang je hier moet zijn voor je geen "nieuwe Vlaming" of allochtoon of wat dan ook meer bent.

Onlangs las ik nog op het webdagboek van Oudste Broer en schoonzusje in Canada over een incidentje in verband met zijn afkomst. We kennen dat. Ik begrijp hun boosheid.

Wij zijn met zes, allemaal hier geboren uit een Marokkaanse vader (niet dezelfde weliswaar) en een Vlaams-Duitse moeder en hier opgegroeid. In onze familie waren wel af en toe andere talen te horen (Frans, Duits en Tsjechisch), maar onze eerste taal is hetNederlands en de taal van onze vaders kennen we niet. Toch krijg ik nog steedscomplimentjes over mijn Nederlands. Sommige andere willen er perse een licht Marokkaans accent in horen. Ik zou nochtans niet weten hoe dat daar geraakt zou moeten zijn.
We hebben inderdaad, zoals schoonzusje zegt, allemaal een Belgische identiteitskaart. In het geval van mijn broers en zussen ging dat haast vanzelf. Ik als oudste moest daarvoor nog naar het Justitiepaleis.
We zijn allemaal gedoopt en hebben onze beide communies gedaan. We gingen 's zondags naar de Chiro net als zoveel andere Vlaamse kinderen en zaten op een katholieke school.
Niemand van ons ziet er opvallend Noordafrikaans uit. Sommigen van ons hebben wel zeer donkere ogen en als het van ons gebruik afhing, zouden zonnecrèmefabrikanten beslist failliet gaan. De meesten van ons hebben haar dat je het best kan karakteriseren als macadam rechtdoor in een onbestemd soort bruin.
Ik maak af en toe wel eens couscous klaar, maar eveneens Eintopf en Sauerbraten en natuurlijk ook bloemkool met witte saus en mosselen met friet. Ik hou - zoals veel andere Vlamingen - van wereldkeuken: op mijn tafel verbroederen Indische curry en creoolse jambalaya vrolijk met Franse meringue en Vlaamse videekes.
Sommigen van ons hebben een Vlaamse voornaam, andere niet. Sommigen van ons zijn van voornaam veranderd, andere van familienaam. Een van ons heeft zelfs voor zichzelf een alternatieve mythe omtrent onze herkomst bedacht. Ik ben een gewoontedier, ik hou gewoon vast aan de naam die ik heb. Ik draag die naam al 41 jaar, daar zal de wereld het ook de komende jaren mee moeten blijven doen.
Wij hebben misschien enkele exotische trekjes. Maar in de grond zijn wij even Vlaams als om het even wie anders. En toch... Sommige mensen zien in ons Belgen, andere zien in ons Marokkanen.

Het punt is, ik ben niet Marokkkaans, evenmin als ik helemaal Belgisch ben. Teglijk vind ik dat ik én het een én het ander ben, maar ik weet dat dat voor veel mensen een bijzonder moeilijk concept is. In ieder geval heb ik de Belgische nationaliteit. Ik ben hier geboren en getogen. Ja, ik heb een niet-Belgische naam en ja, mijn vader engrootmoeder kwamen uit een ander land. Maar waarom maakt dat van mij dan ook een buitenlander, een allochtoon, of een nieuwe Vlaming?

Ik weet niet of mijn broer daar ook zo over denkt, maar bij mij blijft dat iets"dubbels". Langs de ene kant word ik er zo moe om te moeten uitleggen vanwaar mijn naam komt of  van mensen die er haast automatisch van uitgaan dat ik niet goed Nederlands spreek. Werd vorige week nog uit bed gebeld door een buurman die me vroeg of ik mijn voiture kon deplacer. Het was nochtans een Vlaming en ik dacht echt dat hij wist dat ik ook Vlaams spreek. Nee dus. Want er staat een vreemde naam op mijn bel en met zo'n naam kan je in de Brusselse rand toch onmogelijk Nederlandstalig zijn?

Langs de andere kant ben ik er best wel trots op dat ik roots heb in verschillende windstreken. Het is leuk om je verbonden te weten met een ander land. De hechtste band heb ik met Duitsland. Daar voel ik me echt wel thuis: ik ken er de taal, de cultuur. Maar ook met Tsjechoslowakije en zelfs Marokko voel ik me verbonden. Vond onlangs op het internet foto's van het geboortedorp van mijn grootmoeder en van de streek waar mijn vader vandaan kwam. Ik ben in geen van beide landen geweest. Maar dat dorp lijkt heel goed op Oost-Duitsland voor de val van de muur, dat ik wel ken. En die foto's van Marokko, die herinneren me wat aan dat andere mediterrane land waaraan ik lang geleden mijn hart verloor, Griekenland. Ik denk dat ik me in beide landen wel een beetje thuis zou voelen.

Het ligt voor mij ook anders omdat ik - anders dan mijn broers en zussen - opgroeide in het gezin van mijn grootouders. Zij kregen via hun vader nog iets mee van zijn cultuur. Ik heb mijn Marokkaanse vader nooit gekend, maar mijn Duitse grootmoeder des te beter. Niet dat zij thuis Duits sprak, maar de Duitse taal en cultuur waren ontegensprekelijkaanwezig. Ik stond er ook open voor. Duits was een taal die ik graag hoorde. Dus groeide ik op tot een half-Duitse Vlaamse met een Marokkaanse naam. Mijn excuses als dat ingewikkeld is, maar daar zal de wereld het helaas ook mee moeten blijven doen.

[Dit bericht verschijnt ook op Vers Bloed, de blog die bij de gelijknamige masterclass hoort en waarvan ik webmaster ben.]

09:15 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bedenkingen, allochtoon, nieuwe vlaming |  Facebook |

Commentaren

allochtoon? In Frankrijk kan je als tweede generatie-migrant wel president worden... maar dan enkel en alleen als je van aristocratische afkomst bent en uit het juiste land van oorsprong... voor tweede generatie Marokkanen of Algerijnen ziet het er ook daar veel grimmiger uit. Zo zie je maar weer dat hoewel men de laatste jaren niet meer over sociale klassen spreekt, de praktijk nog altijd duidelijk bewijst dat die er wel degelijk zijn, en dat die van doorslaggevend belang zijn op het verloop van iemands kansen in de maatschappij. Niemand zal het trouwens in zijn hoofd halen Sarkozy als "allochtoon" te bestempelen... dat woord wordt enkel gebruikt voor "bepaalde" nieuwe landgenoten, en bewijst dus weer maar eens dat er een duidelijke racistische en klassebepalende bijklank aan zit.

Gepost door: Rita | 09-05-07

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.