18-10-15

Het Schaduwenkabinet blogt om

Tijden veranderen. Toen ik op 11 juni 2003 met deze blog begon, was het wwweb nog niet wat het nu was. Facebook en Pinterest bestonden nog niet. Nu zijn dat mijn grootste pleisterplaatsen. Info delen is veel makkelijker geworden, niet in het minst dankzij een geschenk uit de hemel, zijnde browser plugins.

Ook ik was nog niet wie ik nu ben. Mijn leven is er niet makkelijker op geworden, mijn gezondheid niet beter. Toch mag ik stellen dat ik me, ondanks alles, beter in mijn vel voel dan ooit. Ik doe dingen die ik graag doe: haken en wildhaken, naaien, loomknitten, columns schrijven, lezen en leeskringen, foto's maken. Er zijn katten in mijn leven, een goed zorgkader, goeie vrienden, en af en toe zelfs wederzijdse vlinders in de buik. Het leven is verre van perfect maar ook niet slecht.

Er is nog steeds de nood om dingen uit mijn leven met anderen te delen via het wonderlijke wweb. Maar as of today kies ik voor een andere methode. Je vindt Het Schaduwenkabinet voortaan op Tumblr: http://schaduwenkabinet.tumblr.com/

Vaarwel voor hier en misschien tot ziens op het nieuwe adres :-)

 

21:03 Gepost door Schaduw Zijde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-10-15

Vraag: wat kan ik doen voor mijn verjaardag?

Over die vraag ben ik al maandenlang mijn hoofd aan het pijnigen. Volgende maand word ik immers 50. En dat is toch niet niks.

Wie mij een beetje kent, weet dat mijn leven altijd moeilijk is geweest. Ik zou deze symbolische leeftijd nooit gehaald hebben als er niet de vele mensen zouden geweest zijn die mijn pad hebben gekruist en mijn leven aangenamer en draaglijker hebben gemaakt. Ik zou er dan ook graag een bijzondere dag van maken, in het gezelschap van die vrienden. 

Maar hoe? Ik loop op alle vlakken tegen hindernissen aan.

Thuis een feestje geven is moeilijk. Het staat hier door gebrek aan energie en hulp weer nogal ferm overhoop. Op verplaatsing gaat zeker niet: ik heb nu eenmaal geen nagel om je-weet-wel ;-) Buiten is half november ook niet direct een optie, vrees ik. Al zou ik dat zelf nog het leukst vinden en het makkelijkst om te organiseren.

Dus ik weet het niet. Creatief ben ik genoeg. Ik heb wel wat ideetjes op stapel staan om iets speciaals te doen met en voor mijn verjaardag, waarover ik mijn vrienden binnenkort wel iets zal laten weten. Het is alleen het samenkomen waar ik maar geen oplossing voor vind. Ik ben geen groot feestbeest. daar ben ik nu eenmaal te introvert voor. Maar ik heb echt geen zin om deze verjaardag alleen of in heel klein comité door te brengen. Als iemand daar een geweldig idee voor heeft, dat zo goed als niks kost, je zou me er een geweldig groot plezier mee doen. Iemand inspiratie?

00:23 Gepost door Schaduw Zijde in Vragen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-15

Nieuwjaarswensen

12:22 Gepost door Schaduw Zijde in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-12

Wat ruik ik daar?

In mijn allereerste Randkrantcolumn had ik het over geur. Over hoe onze steden en onze leefomgeving in het algemeen trouwens hoe langer hoe "geurlozer" worden. Ben ik een boek aan het lezen en kom ik deze passage tegen:

4b264418174a33.60497912.jpgRindisbacher stelt dat onze neiging om sterk geurende zaken  te vermijden tweehonderd jaar geleden is begonnen, met een algemene trend in de richting van meer netheid en organisatie. "Nu vinden we sterk geurende plaatsen achterlijk en minderwaardig", zegt hij. het is niet verbazingwekkend dat maar weinig mensen pleiten vor de terugkeer van stank. En zo blijven we ons dus grotendeels onbewust van geur in het dagelijks leven; dit betekent dat we niet de moeite nemen om erover te praten, wat weer betekent dat we er geen taal voor verwerven, waardoor we ons vermogen om erover te praten kwijtraken en geur nog verder van ons af komt te staan. Dit leidt ertoe dat we nog meer ons best gaan doen om dit zintuig te onderdrukken.

Maar wie weet, misschien kan het proces ook andersom werken. Als we meer over geur gaan praten, gaan we het misschien wel meer waarderen, zodat we er wat minder moeilijk over gaan doen. En als we daarna dan nog eens naar andere vormen van rommel gaan kijken, zou dat misschien helpen om onze toenemende geobsedeerdheid met orde en netheid een beetje los te laten.

Daar kan ik me alleen maar volmondig bij aansluiten! En om het onderwerp bij deze op tafel te smijten een paar vraagjes aan jullie.

 • Wat is jouw sterkste herinnering aan een geur
 • Welke geur(en) herinner(t)(en) je aan je kinderjaren
 • Wat is je lievelingsgeur?
 • Wat is het goorste dat je ooit geroken hebt?

Ik zal zelf het goeie voorbeeld geven ;-)

 • Een van mijn sterkste herinneringen aan een geur is de geur van tomatenplanten. Vele jaren geleden tijdens een bezoekje aan het Duitse eiland Hiddensee rook ik plots die geur en meteen voelde ik me teruggecatapulteerd naar ons volkstuintje uit mijn vroege jeugd
 • daarmee heb ik dan ook al de tweede vraag beantwoord. maar er zijn er nog meer: de geur van Vicks vaporub bijvoorbeeld, waarmee ik altijd werd ingesmeerd als ik verkouden was. Of de geur van versgebakken koekjes in de keuken.
 • te veel om op te noemen: de geur van versgemaaid gras, bloemengeuren (rozen, fresias, meiklokjes, hyacynthen...), hoe het buiten ruikt in de zomer als het pas geregend heeft, de geur van een korenveld in de nacht, buiten gedroogde was, de geur van de lente, hoe je huid ruikt als je lekker lang in de zon gezeten hebt, zeelucht,...
 • het allergoorste dat ik ooit geroken heb, is de geur waarover ik het in die Randkrantcolumn oa had: de vreselijke geur als er een vrachtwagen passerde die op weg was naar " het rotte benenfabriek".  In dat bedrijf, PB Gelatins, werden beenderen verwerkt. Die geur van rot vlees, bwaakes, dat is nog altijd echt het aller-, allergoorste wat ik ken...

16:09 Gepost door Schaduw Zijde in Mijn gedacht, Voor de leut, Vragen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-12

Knit the Bib en daarna

Wat een dag! Héél veel belangstelling voor ons project, veel moeten praten en bijgevolg nu mijn stem aan het verliezen. Alhoewel, dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik al heel de week verkouden ben en de laatste jaren slaagt dat altijd over op mijn stem, blijkbaar. Ik denk zelfs dat ik nog siroop heb staan van de vorige sessie...

De foto's kan je bewonderen op mijn facebook album: hier

Wat ik hier op mijn blog nu met jullie wil delen is mijn volgende project. Eerst even zeggen, dat we zeker doorgaan. Waarmee, dat is nog niet duidelijk. Er zit een en ander in de pijplijn, maar het is allemaal nog niet helemaal concreet. Maar dat komt nog. Mocht je geïnteresseerd zijn om alsnog mee te doen, vraag er maar naar in de bib en ze zullen je wel doorverwijzen. Of stuur mij een mailtje via deze blog.

Hoedanook, ik heb zelf alvast één project waar ik me mee ga bezighouden. Dat komt zo. Vorige zondag, na het opbouwen van de dieren, miste ik mijn bus en moest ik een uur wachten. Wat doet een mens dan? Haken natuurlijk;-) En nadenken. Zo was ik op een bepaald moment aan het denken over het bewildbreien van bomen. Dat heb ik altijd geweldig gevonden. Maar ik heb dan ook iets met bomen. Ik vind het, naast bloemen, de mooiste levende wezens op aarde!

En ik heb ook - en wie mij in het echte leven al wat langer kent weet dat - ook iets met fabelwezens. Ik ben al heel lang bezig met... ja, hoe moet ik het noemen... Een boek is het niet echt. Het zou wel kunnen uitgroeien tot een boek. maqar eigenlijk gaat het daar niet om. Waar ik mee bezig ben is vooral het bedenken van een nieuwe klasse van fabelwezens. Zo'n beetje zoals Tolkien Midden-Aarde en la zijn bewoners bedacht. Zo heb ik mijn fabelwezens die naar de steden getrokken zijn. Sommige zijn hetzelfde gebleven, alleen in een stadse setting. Bijvoorbeeld boomnimfen. Andere zijn geëvolueerd naar iets totaal nieuws.  Zo ontdekte ik bijvoorbeeld onlangs nog de Peultjes.

En ik denk dat het kwam doordat ik die Peultjes al in haakwerk omgezet had (het is te zeggen, eigenlijk bracht het haakwerk de Peultjes voort, maar dat is maar een detail ;-). Plots zag ik haar voor mij: Sylvia Dryada, de boomnimf.

103_8488.JPG

Ze krijgt een jurk van gehaakte blaadjes, ofwel in groentinten of in herfstkleuren, dat weet ik nog niet. Met ferme heupen en een pront stel borsten. Dan heeft het mansvolk ook wat om naar te kijken ;-)

Wat ik ook nog niet weet, is waar ze gaat komen. Ik ben eigenlijk op zoek naar een geschikte boom. Mensen uit de regio Vilvoorde/Mechelen kunnen me hierbij helpen! Het moet er eentje zijn met een stam waarop op iets groter dan manshoogte 2 "armen" uit de stam ontspruiten. Meer mag ook, maar het moeten er minstens 2 zijn die ik dan als haar armen kan aankleden. De boom mag ook niet te hoog zijn, want... euh, ik heb hoogtevrees, hé ;-) Twee trapjes op een lader is het hoogste dat je mij "van de grond kan krijgen". Natuurlijk, als iemand anders bereid is om in mijn plaats de hoogste lappen aan elkaar te naaien, mag een hogere boom natuurlijk ook ;-) Graag een boom die een beetje zichtbaar is: als er niemand ooit langskomt, heeft het niet veel zin.

Als je zo'n boom voor mij weet staan, dan hoor ik het graag. En als je restjes groene en bruine wol voor me hebt, of herstkleurtjes (oranje, rood, geel,...), dat is uiteraard ook welkom :-)

21-02-12

Ik zoek nog altijd een tweedehands autootje

Wat ik gevreesd had, is gebeurd: na 2 maanden mezelf en een boodschappencaddy op en af bussen hijsen, doen nu ook mijn ellebogen pijn. De rechter het meest, want daar hangt die caddy aan. Om mezelf op de bus te krijgen, heb ik tenminste ook nog benen. Al moet het gezegd dat ik daar ook steeds minder aan heb, want ondertussen doen natuurlijk mijn beide enkels pijn.

Ik hoef niet naar de dokter om te weten wat er mis is met mijn ellebogen, want het is niet de eerste keer. Ik zou me al heel erg moeten vergissen als het niet weer een tenniselleboog is. Heb ik al een paar keer gehad als mijn elleboog teveel belast wordt. En de ellende is dat daar niks aan te doen is, behalve rust. Maar dat zit er niet in, zolang ik niet terug een auto heb... Ik herhaal dus mijn vraag van 2/2: weet er iemand een autootje voor mij staan?

15:28 Gepost door Schaduw Zijde in Het vege lijf, Zoekertjes | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-12

Gezocht: tweedehands autootje

De kogel is door de kerk: ik mag op zoek naar een andere auto. Dus als je weet hebt van iemand die zijn auto wegdoet (niet omdat hij kapot is natuurlijk ;-), laat het me dan zeker weten!

Dit is wat ik zoek:

 • een benzinewagen
 • niet te groot, stadswagentje, 2/3-deurs is ok, ik rij meestal toch alleen
 • wel graag een deftige koffer en/of achterbank die je kan platleggen
 • zo zuinig mogelijk qua verbruik
 • best ook niet al te oud, kwestie van niet te snel terug met problemen te zitten voor wisselstukken
 • en ook naar wisselstukken toe, liefst een frequent voorkomend merk, niks al te exotisch
 • qua merk, ik heb een heel slechte ervaring gehad met een austin-rover, dus daar heb ik het niet meer zo voor... Wel altijd graag gereden met Skoda's
 • budget 1000€

12:30 Gepost door Schaduw Zijde in Zoekertjes | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |